KONFERENCIJA ZA MEDIJE UOČI 3. SMOTRE FOLKLORA

U utorak 26. kolovoza 2014. u 10 sati u atriju Kneževe palače održana je konferencija za medije uoči 3. Smotre folklora Zadarske županije. Zadar, grad bogate kulturne baštine i ovaj puta otvara vrata seoskoj tradicijskoj kulturi svoje Županije na 3. Smotri folklora Zadarske županije koja će se ove godine održati od 27. do 29. kolovoza 2014. na nekoliko lokacija - na Trgu pet bunara i na Trgu Petra Zoranića. Smotra pred Zadrane i njihove goste donosi sve ono što čini bogatu folklornu baštinu ovoga kraja te joj približava kulturu koja je nastajala u neposrednoj komunikaciji čovjeka i njegova okoliša, oblikovana i kulturnopovijesnim okolnostima koje su bitno utjecale na njen identitet prepoznat kao jadranski - na zadarskim otocima i obali i dinarski u njenom kontinentalnom zaleđu. Smotra folklora pokazuje specifičnosti glazbenoplesnog folklornog izraza Zadarske županije te ljepotu i bogatstvo nošnje ovog područja. Ovogodišnji noviteti su Sajam tradicijskih rukotvorstava sjeverne Dalmacije i radionice glazbenoplesnog folklora na kojima će svi zainteresirani moći naučiti kola Ravnih kotara i Bukovice, priješko kolo (iz mjesta Preko na otoku Ugljanu) i silbanski tanac, vođeni vanjskim suradnicima Narodnog muzeja Zadar - mr. sc. Ivom Brkićem, prof. Narcisom Lovrić i prof. Senkom Sorićem. I ove godine nastavljamo s igrom memory u kojoj će svi prijavljeni moći testirati svoju moć pamćenja i zapažanja putem slika nošnji dinarskog i jadranskog tipa.
Program smotre ukratko je predstavila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, mr. sc. Renata Peroš , a o detaljima je izvijestila voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar dr. sc. Jasenka Lulić Štorić. koja je istaknula kako se na Smotru prijavilo 32 KUD-a s područja Zadarske županije, odnosno iz Ravnih Kotara, Bukovice, Priobalja, otoka i podvelebita. Lulić - Štorić je pojaasnila kako obično primjećujemo posebno nadarene pojedince, a mali običan čovjek kao da ostaje neprimjećen, nevažan. On, pak, čitavo vrijeme stvara usklađujući sebe s vremenom i prostorom u kojem živi.
Specifičnost ove Smotre je aktivno sudjelovanje posjetitelja u tradicijskoj kulturi Zadarske županije i to kroz mali sajam tradicijskog, zapravo, tekstilnog rukotvorstva i u glazbenoplesnim radionicama. Oni su priprema za bolje razumijevanje same Smotre, pokušaj da se drugu kulturu razumije iz nje same.
Posjetitelji će tako imati priliku pokušati tkati, otkriti kako se sve mogu raditi tkanice, zabaviti prste vezom, zaigrati kolo ili zaplesati tanac.
Folklor je dio naše kulturne baštine, ali i nepresušna inspiracija. Stoga glazbenoplesni folklorni izričaj može težiti najizvornijem, najstarijem izrazu, ali je on ujedno i inspiracija za vlastito stvaralaštvo koje u njega upliće svoja propitivanja duboko protkana nitima suvremenog života. Otvorenost jednom i drugom izričaju je neminovna jer je to, zapravo, odnos prema baštini s kojom trebamo biti u dijalogu, istaknula je kustosica Lulić-Štorić.

Valja istaknuti kako su pokrovitelji Smotre Zadarska županija, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Zadra.


Datum početka: 27.08.2014.
Završava: 01.09.2014.
Broj učitavanja stranice: 997608