KONFERENCIJA ZA MEDIJE UOČI IZLOŽBE "SLOBODA"

 

U povodu proslave godišnjice donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markačuu Den Haagu, Zadarska županija, Grad Zadar i Narodni muzej Zadar priređuju izložbu pod nazivom „Sloboda".
Izložba će biti postavljena u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a bit će izloženo 20 radova- radovi s Međunarodne likovne kolonije organizirane u povodu VRO OIuja i u čast Ante Gotovine održane u travnju 2012. godine te fotografije zadarskih autora Željka Karavide i Zvonka Kucelina nastale u vrijeme svečanog dočeka generala Ante Gotovine u Zadru 24. studenog 2012. godine.
Na konferenciji za novinare, u utorak, 12. studenog 2013. godine u Domu Zadarske županije ovu su izložbu najavili župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš i u ime braniteljske populacije umirovljeni brigadir Željko Dilber.
„Prije smo svi strepili kakva će biti presuda. Bila je oslobađajuća i svi smo je ushićeno dočekali te je zavladalo veselje diljem Hrvatske. Odahnuli smo, ne samo zbog slobode generala, nego i što je Domovinski rat dobio pravilan tretman u međunarodnim relacijama. Generali su izišli na slobodu, vratili se obiteljima i pokušavaju posložiti živote kako i zaslužuju, a u međuvremenu su se dogodile značajne stvari. Hrvatska je ušla u EU te je taj značajan događaj označio nađu budućnost, kao što su oslobađajuće presude označile budućnost naših generala", kazao je župan Stipe Zrilić napominjući kako je „Sloboda" u suštini mnogih ljudskih aktivnosti.
Renata Peroš podsjetila je kako je prošle godine ugošćena međunarodna likovna kolonija koja je bila održana u čast operacije Oluja. Kolonija je održana u lipnju te su sudionici posjetili Bibinje, Polaču, Škabrnju i Starigrad i čuli su priče o ratnom razaranju. Na izložbi će biti prezentirani njihovi radovi, kao i platno 9x2 metra s likom generala Gotovine koje su napravili, a bilo je izvješeno na Gradskoj straži povodom izricanja presude.
„Ovom izložbom slavimo godinu dana slobode generala i ponosa hrvatskog naroda, što je prepoznat njihov značaj i trud koji su uložili u oslobođenje Hrvatske i bolju budućnost hrvatskog naroda" kazala je Peroš.
Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra, rekao je kako je izložba hvalevrijedan događaj te da je prošlogodišnja sjednica Gradskog vijeća koja se održala nakon presude bila najsvečanija jer je na njoj bio i general Gotovina. „Ovu oslobađajuću presudu prikazujemo kroz umjetnost, što je dobro. Jer dok umjetnost prikazuje događaje znači da živimo u miru" kazao je Kalmeta pozivajući građane na izložbu.
Željko Dilber, brigadir u mirovini i prijatelj generala Gotovine naglasio je kako mu je zadovoljstvo predstavljati braniteljsku populaciju Zadarske županije te da mu je teško bez emocija govoriti o presudi koja je donijela slobodu generalima. „Pored svega što smo s zapovjednikom Gotovinom prošli i naučili u ratu, još više smo naučili u haškoj agoniji. Naučili smo kako i u takvim trenucima ostati častan i ponosan hrvatski vojnik te mi je izuzetno zadovoljstvo sudjelovati u organizaciji ove izložbe, kratko je rekao Dilber. Program otvaranja izložbe uveličat će klapa Munita iz Zadra i srednja škola Primjenjene umjetnosti i dizajna modnom revijom. Tijekom programa bit će prikazan film Leonarda Lisice snimljen prošle godine za Dan Grada Zadra kada je priređen doček generalu Anti Gotovini.
Otvaranje izložbe najavljeno je za subotu, 16. studenog 2013. godine s početkom u 11 sati.

Izvor: www.zadarska-zupanija.hr

 

 


Datum početka: 12.11.2013.
Završava: 18.11.2013.
Broj učitavanja stranice: 957404