MARTENICE - BUGARSKI SIMBOL U EUROPI

 

Grad Veliko Trnovo (Bugarska) i Grad Zadar, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, od 14. do 31. ožujka 2014., u dvorištu Gradske straže, na Narodnom trgu, izlažu bugarske „Martenice", podržavajući na taj način njihovu kandidaturu za naslov Europske prijestolnice kulture 2019. 

Naime, Regija Veliko Trnovo i Grad Veliko Trnovo, u sklopu svoje kandidature za naslov Europske prijestolnice kulture 2019. predstavlja i promiče i projekt „Martenice", svojevrsni bugarski i balkanski ritualni simbol koji se nosi i dariva za zdravlje, dugovječnost, obilje, dobrostanje i sreću.
Martenica - rukotvorina izrađena od crvenih i bijelih vunenih niti simbolizira pozitivne osjećaje i očekivanja, ističe se i nosi od 1. ožujka do kraja mjeseca (odatle potječe i sam naziv) i to u različitim veličinama i na različitim mjestima. Nosi se kao narukvica oko ruke, ali i vješa na grane stabala kao vjesnik proljeća i simbol iščekivanja i plodnosti. Bijela boja pritom simbolizira čistoću i nevinost, sreću i ljepotu, a crvena boja vitalnost, zdravlje, ljubav i pobjedu. Priča o Martenicama pripisuje se drevnoj legendi iz doba borbe bugarskih vladara za slobodu i neovisnost.

 


Datum početka: 12.03.2014.
Završava: 01.04.2014.
Broj učitavanja stranice: 979005