Međunarodna suradnja Narodnog muzeja Zadar

Međunarodn​a suradnja Narodog muzeja Zadar

 

Ponajviše zahvaljujući prijateljskim odnosima naspram sličnih jedinica lokalne samouprave koje su Zadarska županija i Grad Zadar razvijali i njegovali kroz dugi niz godina diljem Srednje i Jugoistočne Europe, Narodnom muzeju Zadar se otvorila mogućnost održavanja živih veza suradnje s različitim kulturnim institucijama izvan granica Hrvatske, a u okviru šire regionalne suradnje u ovom dijelu Europe.

Tako je delegacija Zadarske županije, u sastavu gđa. Renata Peroš - ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i Josip Matassi - voditelj odjela za međunarodnu suradnju Razvojne agencije Zadarske županije, bila u radnom posjetu Južnomoravskoj regiji (Češka republika) u periodu od 21. studenog 2010. do 24. studenog 2010. Tema radnog posjeta je bila upoznavanje sa iskustvima Južnomoravske regije u korištenju sredstava iz EU fondova namjenjenih projektima obnove kulturne baštine koje je pripremila Južnomoravska regija i koji su u nadležnosti Južnomoravskog Regionalnog muzeja. Po dolasku za predstavnike Zadarske županije, 21. studenog 2010. bio je organiziran obilazak Brna.

Prvog radnog dana (22. studenog 2010.) delegacija se sastala sa g. Čenekom Absolonom - voditeljem odjela za vanjske poslove Južnomoravske regije, g. Tomašem Drobnyem - voditeljem odjela za kulturu Južnomoravske regije i sa g. Pavolom Foltinom - pomočnikom voditelja odjela vanjskih poslova Južomoravske regije. U kratkom razgovoru delegacija je upoznata sa planom posjeta te se nakon toga krenulo u terenski obilazak lokaliteta.

Za prvi posjet je izabrano mjesto Mikulov u kojem se nalazi dvorac Mikulov u kojem je smješten muzej. Na prezentaciji koju je pripremio ravnatelj Muzeja u Mikulovu, g. Petr Kubin, delegacija je upoznata sa projektima koji su prijavljivani i uspješno implementirani u svrhu obnove dvorca i njegovog okoliša te projekt uređenja kongresnog centra u jednom djelu dvorca. U razgovoru se saznalo da su svi ovi projekti financirani nakon ulaska u EU, i to sredstvima EU iz ROP-a (ROP pokriva područje dvije regije - Južnomoravske i Vysocina regije) te sredstvima Norveške vlade. 

Nakon Mikulova delegacija je posjetila Mikulčice, arheološki park Staroslavenskog naselja (u neposrednoj blizini Slovačke). Projekti koji su prijavljeni se odnose na: obnovu kanala rijeke (koji je nekad prolazio kroz naselje), izgradnju mosta koji povezuje lokalitet sa staroslavenskom crkvicom sv. Margarete u Slovačkoj (dio staroslavenskog naselja se nalazi na teritoriju današnje Slovačke), te opremanje posjetiteljskog centra i izrada filma - animacije o izgledu naselja. Svi ovi projekti koji se prijavljuju na razne programe EU imaju za glavni cilj uređenje ovog prostora i kroz zajedničku kandidaturu (vlade Češke i Slovačke) za uvrštavanje ovog područja pod zaštitu UNESCO-a.

Drugog radnog dana (23. studeni 2010.) posječen je gradić Rajhrad u kojem se nalazi Benediktinski samostan koji je u komunističkom režimu znatno devastiran. U samostan se do danas vratilo mali broj fratara. Ostatak samostanskog zdanja je obnovljen i u okviru ugovora o javno privatnom partnerstvu dan na korištenje regionalnom muzeju. Muzej i Samostan su zajednički tražili sredstva za obnovu zgrade iz ROP-a te iz Norveških fondova. Danas je u samostanu smješten muzej literature Južnomoravske regije. Dio povijesne literature se može i proučavati u uređenoj čitaonici. Ovaj muzej je uvršeten u top destinacije Južnomoravske regije. Trenutno se traži najprikladnija  namjena ostatka samostana.

Nakon posjeta muzeju literature odlazi se u Znojmo u Južnomoravski muzej gdje je prezentiran projekt uređenja starog grada Cornštejna koji je smješten na brdu i okružen rijekom. Projektom će se urediti prostor za blagajnu, bar, prostor za posjetitelje, prostor unutar kule za smještaj i boravak turističkih vodiča (u ruševinama dvorca nema struje ni vode), te će se izgraditi platforma na kuli i platforme uz zidine za vidikovac. Predstavnicima županije je predstavljena crkvica - romanička rotonda sv. Katarine unutar koje se nalaze freske koje opisuju legendu o prvim vladarima Velike  Moravske.

            U neformalnim razgovorima sa g. Pavolom Foltinom iskazan je interes i velika želja da škole iz Zadarske županije kao destinaciju za maturalna putovanja odaberu Brno i Južnomoravsku regiju. Također se spomenula i prilika za naše buduće studente da izaberu Brno kao grad za studij koji nudi gotovo sve studije (od medicine, tehnike i td.). Českim studentima bi bilo također interesantno doći i studirati u Zadru i to posebno na Odjelu za pomorstvo Zadarskog sveučilišta.

 

Zadarska županija, na poziv Baranjske županije iz Mađarske, je sudjelovala u programu obilježavanja Festivala baštine - The Heritage Festival u Pečuhu koji se održavao u vremenu od 15. do 25. rujna 2011. godine. U delegaciji Zadarske županije koju je u ime župana predvodio njegov zamjenik dr. sc. Đani Bunja bila je i preststavnica Narodnog muzejom Zadar ravnateljica Renata Peroš, te prestavnici Kazališta lutaka Zadar. Zadarska županija se predstavila otvaranjem etnološke izložbe Narodnog muzeja Zadar pod nazivom „Etnološke raznolikosti Sjeverne Dalmacije" autorice više kustosice mr. sc. Jasenke Lulić Štorić, uz promociju knjige „Četverokuka - šareni vez na čohi sjeverne Dalmacije" te predstavom Kazališta lutaka Zadar „Princeza na zrnu graška" u izvedbi glumca Zlatka Košte. Posebnost ovom predstavljanju je pridonijela činjenica da su se ovi događaji održali u prostorijama hrvatske gimnazije „Miroslav Krleža" u Pečuhu od 21. do 22. rujna 2011. godine.

U srijedu, 21. rujna 2011. godine uz nazočnost predstavnika Generalnog konzulata RH u Pečuhu, tj. generalne konzulice Ljiljane Pancirov i konzulice trećeg reda za kulturu, obrazovanje i znanost mr. sc. Katije Bakija, državnog i regionalnog ureda Baranjske županije, novinarskih redakcija lokalnog radija, televizije i tiska koji prate aktivnosti hrvatske manjine u Mađarskoj, brojnih uzvanika i gimnazijalaca održano je otvaranje izložbe i promocija spomenute knjige. Izložbeni postav Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar je, fotografijama narodnih nošnji, motiva, prikaza narodnih običaja i svakodnevice čovjeka Sjeverne Dalmacije, omogućio uvid u sve osebujnosti hrvatske narodne baštine i na najbolji mogući način se uklopio u temu Festivala baštine u Pečuhu. U zanimljivom predstavljanju knjige koje je bilo popraćeno i interaktivnim pristupom sa publikom, gđa. Marija Vrkić-Žuvanić autorica knjige, je predstavila publici motive i vez četverokuke koji se pojavljuju na dijelovima nošnji Bukovice i Ravnih kotara. Posebnu pažnju je privukla i prezentacija načina primjene ovog veza i u modernom dizajnu odjeće i nakita.

U četvrtak, 22. rujna 2011. godine u uredu Skupštine Baranjske županije u Pečuhu, Mađarskoj održan je sastanak sa predstavnicima Zadarske županije. Tom prigodom predsjednik Skupštine Baranjske županije, Zoltan Horvath pozvao je župana Zadarske županije sa suradnicima na otvaranje Baštinskog muzeja u Mohaču koje se planira održati u prosincu ove godine, jer je to događaj koji će se obilježiti na visokoj razini a predstavlja mjesto prožimanja zajedničkih kulturno-povijesnih veza Mađara i Hrvata na ovom prostoru. Značajan dio muzejskih eksponata u Mohaču su i hrvatske nošnje i rukotvorine Hrvata s ovog područja.

Na temeljima srdačnih kontakata i kvalitetne suradnje Grada Zadra i Velikog Tŭrnova (znan kao i Veliko Tarnovo, Bugarska) Narodni muzej Zadar želi uspostaviti kulturne veze između institucija Zadra i Velikog Tŭrnova, koji će za cilj imati zajedničku promociju, ali i podršku u budućem zajedničkom radu bilo to na izložbama ili možda radionicama.

Na prijedlog Narodnog muzeja Zadar Ministarstvu kulture tj. Konzervatorskom odjelu u Zadru i njegovoj pročelnici Aanstaziji Magaš upućena je zamolba da se Četverokuka zaštiti pri UNESCO-u kao unikatno materijalno dobro Sj. Dalmacije te da se na takav način obogati „zbirka" zaštićenih hrvatskih materijalnih i nematerijalnih dobara, koja svjedoče o bogatoj i jedinstvenoj kulturnoj baštini hrvatskog naroda.

Narodni muzej Zadar ostvario je suradnju i s Forum film festivalom u organizaciji Sergeja Stanojkovskog, riječ je festivalu međunarodnog karaktera koji se odvijao u Zadru od 23. do 30. kolovoza 2011. Tijekom festivala u Kneževoj palači organizirana je prigodna izložba fotografija o radu filmskog snimatelja Tomislava Pintera, a ugošćeni su: njegova ekselencija veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva David Blount sa suprugom, dvostruki oskarovac i filmski producent Branko Lustig, španjolski redatelj Bigas Luna i  hollywoodski glumac Matt Dillon. Narodni muzej Zadar i sljedeće godine planira ostvariti suradnju s Forum film festivalom u sklopu čijih će događanja biti postavljena izložba britanskog autora.

S Državnim arhivom u Zadru i u suradnji s Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine i uz izdašnu pomoć Narodnog muzeja Zadar u izložbenom prostoru Državnog arhiva Zadar u periodu od 23. do 30. rujna 2011. postavljena je izložba pod nazivom „Srebrenica".

 Hrvatska veleposlanica u Argentini, gđa. Mira Martinec,  slijedom održane izložbe „LOS JUSTOS CROATAS - HEROES DEL HOLOCAUSTO" u Buenes Airesu, obratila se Gradu Zadru te predložila da se ista organizira i u našem gradu. Toj ideji se priključila i Raoul Wallenberg zaklada iz New Yorka (THE INTERNATIONAL RAOUL WALLENBERG FOUNDATION),  čiji rad podržavaju više od 200 predsjednika država, nobelovci, guverneri i ostali uglednici iz svijeta politike. Izložba je prvenstveno edukacijskog karaktera, o ljudima koji su nesebično riskirali svoje i živote svoje obitelji da bi mogli spasiti židove u Drugom svjetskom ratu. Otvorenje izložbe "Hrvatski pravednici" zakazano je za 8. studeni 2011. u prostoru Gradske lože, povodom obilježavanja dana Grada Zadra, sv. Krševana, a posvećena je hrvatskim Pravednicima odnosno pojedincima koji su nas sve zadužili svojim časnim i herojskim činom. Cilj ove izložbe je upoznati javnost, naročito mlađe generacije, na našu zajedničku povijest te osvijetliti hrabrost i plemenitost ljudi i njihovih djela koja nikada neće biti zaboravljena.

 Postoje planovi, naznake i mogućnosti o postavljanju izložbe iz Egipta.

 Sve ove radnje koje poduzimaju Zadarska županija, Grad Zadar i Narodni muzej Zadar, te dobronamjerna izmjena iskustva i savjeta s našim europskim prijateljima će pomoći Narodnom muzeju Zadar u njegovim nastojanjima da uz pomoć različitih fondova, ali prvenstveno onih Europske unije ostvari svoj cilj, a toj je uređenje Providurove i Kneževe palače u Baštinski Centar. s tim bi se činom svakolike kulturne djelatnosti pa tako i međunarodna suradnja podigle na novu razinu.

Narodni muzej Zadar svakako neće posustati u svojim nastojanjima da maksimalno proširi svoj djelokrug unutar međunarodne suradnje, da obogati i oplemeni kulturni ali i svakodnevni život ovog drevnog grada i da ta svoja nastojanja okruni velikim projektima na zadovoljstvo svih građana.


Datum početka: 15.09.2011.
Završava: 29.11.2011.
Broj učitavanja stranice: 997368