MUZEJ SE PREDSTAVIO U FALKENSTEINER CLUB FUNIMATION BORIK

U utorak 12. 8. 2014. u Falkensteiner Club Funimation Borik Narodni muzej Zadar predstavio je svoje aktivnosti u okviru događanja tog hotelskog kompleksa pod nazivom Dalmatinski tjedan tj. Noć punog mjeseca u hotelu. Za prisutne goste priređen je program koji je uključivao prodaju muzejskih suvenira, nastup nekoliko KUD-ova s područja Zadarske županije (zaleđe i priobalje), prezentaciju izrade veza četverokuka koju su izrađivali baka i unuka iz Galovca, prezentaciju svečane zadarske varoške nošnje posuđenu od Društva zadarskih Arbanasa, prezentaciju predenja vune žene iz Jasenica. Najavljena je i 3. Smotra folklora Zadarske županije koja se održava na Trgu pet bunara od 27. - 29. 8. 2014. u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. U glazbeno - plesnom dijelu programa nastupili su diplar iz Lišana Ostrovičkih koji je svirao i pjevao uz diple, prelja iz Jasenica je uz predenje vune zapjevala par pjesama iz Velebitskog podgorja, dva orzača iz Tinja izvodila su tradicijsko pjevanje poznato pod nazivom orzenje, žene iz Galovca izvele su pjevanje na bas i u drito.
Članice KUD-a Kralj Tomislav iz Biograda izvele su biograjsko kolo i zadarski tanac te su otpjevale nekoliko tradicijskih pjesama a capella i uz instrumentalnu pratnju.
Glazbenoplesni folklor je uz nošnju najprepoznatljiviji simbol identiteta nekog naroda. Sjeverna Dalmacija je područje dinarske i jadranske kulture, a njihovi doticaji vide se u mnogim dijelovima tih kultura, posebno u glazbenoplesnom folkloru. Tako se u sjevernoj Dalmaciji razlikuje glazbena praksa dinarskog područja (zaleđe Dalmacije, dio najužeg obalnog pojasa sjeverno od Zadra i sjeverozapadni zadarski otoci) i glazbena praksa Dalmacije (otoci i najuži obalni pojas osim područja sjeverno od Zadra).
Gosti hotela vrlo su lijepo primili dio programa koji je predstavio Narodni muzej Zadar. Donosimo vam nekoliko fotografija s tog događanja...


Datum početka: 12.08.2014.
Završava: 31.08.2014.
Broj učitavanja stranice: 955642