NARODNI I ARHEOLOŠKI MUZEJ I ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA ZAJEDNIČKI U OČUVANJU TRADICIJSKOG IŠKOG LONČARSTVA

U utorak, 28. listopada 2014. u 11 sati u Gradskoj straži ravnatelji Narodnog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Zadar i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn potpisali su povelju za trajno i sustavno očuvanje, zaštitu i promociju tradicijskog lončarstva Velog Iža koje je Rješenjem Ministarstva kulture od 2009. godine dobilo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra jadranskog prostora, te je kao takvu upisano u Registar kulturnih dobara RH i nominirano za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. 

Poveljom se obvezuju sve tri ustanove da će zajedničkom sinergijom, angažmanom i podrškom osiguravati permanentnu i sustavnu brigu o očuvanju ovog kulturnog dobra koje je nezamjenjiv segment i doprinos ukupnom kulturnom bogatstvu i kulturnoj baštini Republike Hrvatske.
Očuvanje, zaštitu i promociju tradicijskog lončarstva Velog Iža vršit će prenošenjem znanja na mlađe generacije u vidu posebnih edukativnih programa i stručnih prezentacija kroz organizaciju radionica, predavanja, izradom stručnih publikacija, izložbi i drugih raspoloživih načina i oblika rada, prvenstveno zasnovanih na izvornim tradicijskim običajima.
Predstavnici navedenih ustanova potpisuju ovu Povelju u želji da pruže primjer zajedničke brige, suradnje i komunikacije između relevantnih subjekata na odgovornom zadatku od posebnog društvenog, kulturnog i obrazovnog značaja.

Potpisivanje je bilo popraćeno i prezentacijom kuhanja brudeta kojeg je spravljao poznati kuhar Renato Kraljev na tradicijski način, u lopižima na ribarskim kuhalima, a potom je u 12 sati u prostorima Arheološkog muzeja Zadar održana radionica iškog lončarstva na ručnom kolu koju je vodio muzejski tehničar Arheološkog muzeja Frane Šunić.

 

Fotografije s prezentacije i radionice


Datum početka: 28.10.2014.
Završava: 20.11.2014.
Broj učitavanja stranice: 957417