Narodni muzej Zadar postao punopravni član Udruge LAG "Mareta"

Obrazloženje zahtjeva Narodnog muzeja Zadar za punopravnim članstvom u LAG «Mareta» 

 

Narodni muzej Zadar koji ima registrirane područne zbirke u mjestima Veli i Mali IŽ, kao jedan od suosnivača, od samog početka je uključen u aktivnosti za osnivanje LAG «Mareta». Dana, 19. lipnja  2012. g. održana je osnivačka skupština LAG -a kojim činom smo postali i njegov punopravnii član. Narodnom muzeju Zadar kao jedinoj muzejskoj instituciji pripala je i čast da dobije i mjesto u Upravnom odboru LAG-a.

Inicijativa za uključivanje u ovu Udrugu potekla je od strane Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra, a daljnje aktivnosti koje je bilo potrebno provesti da bi Narodni muzej bio jedan od osnivača te sada i član LAG-a pokrenula je ravnateljica Renata Peroš  sa suradnicima.

Sjedište Udruge LAG  (Lokalna akcijska grupa) «Mareta» je u Preku a obuhvaća slijedeće područje djelovanja : Grad Nin, otoci pod administrativnim vođenjem Grada Zadra (Brgulje, Ist,Mali Iž - Porovac, Molat , Olib, Premuda, Silba, Veli Iž, Mala Rava, Vela Rava,  te naselje Kožino i Petrčane, općine Sali,Preko, Kukljica, Privlaka i Vir. Udruga je registrirana pri Uredu Državne uprave u Zadarskoj županiji.

Ciljevi Udruige:

 

-         osiguravanja protoka informacija i prijenosa znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice,

-         razvijanja sinergijskog pristupa i umrežavanja svih dionika kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnih područja,

-         promicanja višedioničkog i višesektorskog pristupa u ukupnom razvoju područja LAG-a,

-         korištenja i razvijanja postojećih potencijala za ruralni razvoj,

-         dugoročnog ostvarivanja održivog razvoja područja LAG-a,

-         jačanja financijskih i ljudskih kapaciteta za provedbu projekata ruralnog razvoja,

-         pripreme LAG područja za korištenje strukturnih fondova EU,

-         briga o infrastrukturnom, ekološko - socijalnom kulturnom, gospodarskom i svakom drugom razvoju u širem ruralnom području.

 

Narodni muzej Zadar koji ima registrirane područne zbirke na otočkom području (Etnološka zbirka u Velom Ižu i Kulturno - povijesna zbirka u Malom Ižu) ima posebnu zadaću, odgovornost i interes na planu poticanja aktivnosti i mjera za očuvanje i zaštitu kulturno - povijesne i umjetničke baštine ovog područja, posebno tradicijskih vještina i običaja, njihovu primjenu  i aplikaciju u suvremene načine i tijekove življenja te poboljšanje kvalitete turističke ponude. Ova aktivnost će biti jedna od bitnih nezaobilaznih i sastavnih značajki najvećeg dijela projekata koji će se usmjeravati prema EU fondovima. U svemu ovome glavni preduvjet je temeljito i kvalitetno uređenje postojećih zbirki  sa čitavim nizom popratnih manifestacija i programima te pružanje stručne pomoći i ostalim mjestima na uređenju postojećih i ustrojavanju novih zbirki koje svjedoče o njihovoj povijesti i razvoju. U okviru dosadašnjih pripremnih aktivnosti  za osnivanje LAG-a  ovoj problematici se poklanjalo dosta pozornosti jer je ona temeljni preduvjet bilo kakvog razvoja i identiteta svakog mjesta.     


Datum početka: 20.06.2012.
Završava: 27.06.2012.
Broj učitavanja stranice: 979025