Noć muzeja 2012. Narodni muzej Zadar

 

PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR I PODRUČNIH ZBIRKI

 ZA NOĆ MUZEJA 2012.

 

 

 

Napomena:

 

Već sedmi put po redu održava se  kulturna manifestacija Noć muzeja u muzejima diljem Hrvatske zadnjeg petka u mjesecu siječnju. Ovom prilikom to je petak 27. siječnja 2012. Glavni organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo, a muzeji Hrvatske su sudionici.

Narodni muzej Zadar povodom Noći muzeja 2012. želi predstaviti i zbirke na otoku Ižu o kojima vodi stručnu skrb: Područnu etnografsku zbirku u Velom Ižu i Područnu kulturnu-povijesnu zbirku u Malom Ižu.

Zbog dislociranosti, djelatnici muzeja neće biti u mogućnosti biti istovremeno nazočni u odjelima Narodnog muzeja u Zadru i na lokacijama izvan Zadra u vrijeme dogovoreno za održavanje manifestacije 27. 1. 2012., te će se programi za Noć muzeja 2012. u iškim zbirkama održati u petak 20. siječnja 2012. godine.

 

PROGRAM NOĆI MUZEJA 2012. U ODJELIMA NARODNOG MUZEJA ZADAR PETAK, 27. SIJEČNJA:

 

•-         18h - Kneževa palača: Pomorska zbirka - projekcija dokumentarnog filma „Condura Croatica" , autorica Ana Dobrović (HRT studio Zadar) - film o najstarijem hrvatskom brodu.

•-         19h - Prva dvorana Galerije umjetnina - predavanje „Život u sjeni - crtice iz Telašćice". Nikolina Baković (stručni voditelj u Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica, Sali -Dugi otok) održat će predavanje o organizmima koji nastanjuju staništa u koja ne dopire svijetlo ili do kojih dopire svijetlo u malim količinama. Osvrnut će se i na životinje koje žive oko nas ali su aktivne samo ili pretežno noću. Svi primjeri će biti iz živog svijeta parka prirode Telašćica. Nakon predavanja predviđeno je prikazivanje različitih vrsta noćnih životinja.

•-         21h - Kneževa palača - otvorenje izložbe fotografija „Glas tišine" autora Gorki Kurtina.

•-         U atriju Kneževe palače demonstracija kuhanja brudeta na tradicionalan iški način u iškoj keramici. 

 - NAPOMENA: - Učenici srednje glazbene škole Blagoje Bersa - prigodni program.

•-         U Gradskoj loži - izložba Zadarska stara riva 1953 - 1983. u fotografiji Vicka Zaninovića. Odjel Muzeja grada Zadra otkupio je od obitelji Zaninović oko 11.000 crno-bijelih negativa Leica formata i za ovu prigodu odabrali smo fotografije koje prikazuju staru zadarsku rivu od vrha poluotoka do Jazina. - (otvorenje 19.1.2012 u 19 sati)

Nagradna igra koju organizira Narodni muzej Zadar u suradnji s Zadarskim listom: objava prvog kupona nagradne igre za učenike osnovnih i srednjih škola na  području zadarske županije, u povodu 180. obljetnice Narodnog muzeja Zadar. Nagradna igra će trajati tri tjedna nakon čega će se podijeliti nagrade dobitnicima. 

Organizator manifestacije: Muzejsko - pedagoška služba u suradnji sa svim odjelima Narodnog muzeja Zadar.

 

•-         U Muzeju Grada Zadra - izložba fotografija Nenada Gatina.

•-         Ispred odjela Galerija umjetnina - projekcija negativa iz zbirke Ante Brkana

 

-    U Kneževoj palači na video wallu - prezentacija o povijesti, fundusu i djelatnostima Narodnog muzeja Zadar.  Video clip o Kneževoj palači: 17.12.2011. u Vukovaru su zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić osvojili prestižnu nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "BERNARDO BERNARDI" u kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja u unutrašnjeg uređenja u 2011. godini na području Republike Hrvatske, za arhitektonsko rješenje Narodnog muzeja Zadar: PRIVREMENE IZLOŽBENE DVORANE - KNEŽEVA PALAČA - POLJANA Š. BUDINIĆA, ZADAR.

-   20-21h, Gradska straža, Etnološki odjel: KUD „Kolajna" Zadar - etno i klapske pjesme.

-    Prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira u svim odjelima i izložbenim prostorima Narodnog muzeja Zadar.

 

PROGRAM NOĆI MUZEJA 2012. U PODRUČNIM ZBIRKAMA NA OTOKU IŽU - SVE MANIFESTACIJE SE ODRŽAVAJU U SURADNJI S UPRAVNIM ODJELOM ZA POLJOPRIVREDU I RAZVITAK OTOKA GRADA ZADRA I UPRAVNIM ODJELOM ZA POLJOPRIVREDU ZADARSKE ŽUPANIJE.

 

PETAK, 20. 01. 2012. g.

-          16 sati - MALI IŽ:  Otvaranje izložbe fotografija Mihovila i Zvonimira Novakovića »Izbor iz morskih motiva». Izložbeni prostor Muzejske kulturno - povijesne zbirke Porovac - Mali Iž. Organizator manifestacije: Muzej grada Zadra.

 -      17 sati - VELI IŽ: manifestacija pod nazivom «Može li tradicija postati IN?».

               Razgovor na temu približavanja vrijednosti tradicijske kulture mladoj generaciji.

               Ova manifestacija se organizira u suradnji s Osnovnom školom Zadarski otoci,  

               Područni odjel Veli Iž.

      U zajedničkom programu sudjelovati će učenici sa svojim literarnim i likovnim 

      radovima inspiriranim posjetom Etnološkoj zbirci u Velom Ižu te izvođenjem iških 

      narodnih kola. Dogovoreno je da za ovu prigodu učenici donesu i izlože

      stare uporabne predmete iz svojih kuća koji svjedoče o iškoj tradiciji.

      Organizatori manifestacije: Etnološki odjel i Muzejsko - pedagoška služba.

-   19 sati - VELI IŽ, župna crkva - misa na staroslavenskom jeziku.

 

Ostali programi:

 

Od 18 - 01 h, u Prirodoslovnom odjelu, Medulićeva 2, 1. kat - može se razgledati postav izložbe „Flora i fauna Jadrana".

Od 18 -01 h, u Etnološkom odjelu, Gradska straža, Narodni trg - može se razgledati postav stalne izložbe „Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije".

Od 18 - 01 h, u odjelu Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III, b.b. - mogu se razgledati postavi izložbi „Renesansa u Zadru" u prizemlju, „Uspomene iz jednog Zadra" na 1. katu odjela i izložba starih portreta Zadrana na 2. katu muzeja.

 

 

 

Ulaz za sve programe je besplatan!


Datum početka: 27.01.2012.
Završava: 28.01.2012.
Broj učitavanja stranice: 997442