ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA I DEMONSTRACIJA MASTERCLASS KERAMIKE

U četvrtak 21.07.2016. godine, s početkom u 10 sati u prostorima Gradske straže, održana je press konferencija na kojoj je predstavljen zajednički program Narodnog muzeja Zadar i udruge Bila Hrvatska, čime je ostvarena još jedna uspješna međunarodna suradnja Narodnog muzeja Zadar. Ova suradnja je tek nastavak dugogodišnje suradnje kako grada Zadra i Zadarske županije, tako i Narodnog muzeja Zadar s gradovima u Ukrajini. Predsjednik Udruge Bila Hrvatska Marin Lerga je istaknuo kako sama Udruga spaja Ukrajinu, grad Lavov i Republiku Hrvatsku, odnosno grad Zadar. Međunarodne suradnje uvijek predstavljaju izazov za jednu i drugu stranu ali isto tako uvijek donose zapanjujuće krajnje rezultate. Gospodin Lerga je iskoristio ovu priliku i najavio veliku izložbu keramike koja će u suradnji i u organizaciji s Narodnim muzejom Zadar biti upriličena početkom mjeseca rujna tekuće godine u prostorima Muzeja grada. Posjetitelji i svi zainteresirani će u toku trajanja same izložbe imati priliku tjedan dana sudjelovati u masterclassu keramike i učiti od najboljih stručnjaka u tom polju, te će naučiti u koje se sve svrhe predmeti od keramike mogu iskoristiti, od one uporabne do toga da se mogu koristiti kao suveniri, igračke itd. Na radionicama će sudjelovati i učenici zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna među kojima će zasigurno netko prepoznati i svoje buduće zanimanje. Osim ove zanimljive izložbe i mogućnosti odlaska u Ukrajinu na usavršavanje u masterclassu keramike, predsjednik Udruge Bila Hrvatska je napomenuo kako se masterclass može primijeniti na ostale grane umjetnosti te je izložio zanimljivu ideju koja bi trebala zaživjeti sljedeće godine. Radi se o projektu "Rezidencija za umjetnike" gdje bi različiti umjetnici iz svih krajeva svijeta dolazili u Zadar na boravak na određeno vrijeme gdje bi stvarajući svoje radove promovirali naš grad i tako pomogli u unapređenju kulturnog turizma.

 

Nadalje, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš je istaknula kako su rezultati međunarodnih suradnji vidljivi preko izložbi i raznih događanja ostvarenih upravo u prostoru Narodnog muzeja Zadar, a mnogi od njih su brojnim posjetiteljima ostali u lijepom sjećanju. Tako se osvrnula na ostvarene suradnje koje sežu još u 2010. godinu pa nadalje: suradnja s Japanom (Hvala Hrvatska!, Ususret japanskoj tradiciji), Izraelom (PAPA FRANJO U IZRAELU - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA, Jeruzalem iz zraka, Hrvatski Pravednici - Heroji Holokausta), Njemačkom (Saska u fokusu), Italijom (IERI, OGGI, SOPHIA - PORTRETI JEDNE DIVE, "HOMMAGE: GIUSEPPE VERDI - POVODOM 200. GODIŠNJICE ROĐENJA" izložba skica, crteža i kostima iz fundusa Teatro dell'opera di Roma, ), Australijom (Yilpinji: ljubav, magija i obredi), Rusijom (BAJKOVITA ČIPKA RUSIJE), Turskom (Piri Reis - kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog), Bugarskom (Putujuća izložba fotografija EUROPA U BUGARSKOJ), Bosnom i Hercegovinom (IZLOŽBA SLIKA I NAKITA ADINA I MIE HEBIB), Republikom Češkom (PUTUJUĆA IZLOŽBA PLAKATA "KARMA VISEGRAD"), Slovačkom (KALVARIJE I KRIŽNI PUTEVI U SLOVAČKOJ), Poljskom (CRACOVIA 3D - Krakovski gradski prostor u doba funkcioniranja Magdeburškog prava) i brojne druge. Svaka ostvarena suradnja otvara mogućnosti za nove hvalevrijedne projekte. Osim putem brojnih izložbi suradnje se ostvaruju i putem drugih kulturnih događanja, od predstavljanja knjiga, monografija do dana drugih kultura u Zadru. Treba istaknuti i održavanje Međunarodne umjetničke izložbe "ART - TOTAL INTERNATIONAL," koja se održala u Kneževoj palači, od 9. 4. do 9. 5. 2013. godine, a sudjelovalo je preko 60 umjetnika i umjetnica (slikara, kipara, objekt-umjetnika, grafičara i fotografa) iz preko 30 zemalja svijeta sa svih 6 kontinenata. Ukrajinski pjesnik Jurij Viničuk je u Gradskoj loži predstavio svoju knjigu „Tango smrti“, a suradnja s Ukrajinom se može pratiti još od 2010. godine kada je u Etnološkom odjelu svoju knjigu „Od Kijeva do Poljica - Tragom prastarih migracija“ predstavio izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti, dr. sc. Jevgenij Paščenko, predsjednik HORUS-a, udruge za hrvatsko-ukrajinsku suradnju, osnovanu u Zagrebu. Suradnja se nastavlja s godinama i sa svakim novim projektom, a trajat će i u budućnosti jer se na taj način ostvaruje zajednički cilj promoviranja različitosti i sličnosti kultura na našem području, ali izvan granica naše zemlje i susjednih nam zemalja.

 

Nakon press konferencije i predstavljanja programa održana je demonstracija masterclass keramike, kao uvod u veliku izložbu keramike koja će se održati u 9. mjesecu, a pod stručnim vodstvom gospođe Olge Bezpalkiv, vrhunske ukrajinske umjetnice keramike. Ova vrsna stručnjakinja, koja je inače na odmoru u našem gradu, je uz samu demonstraciju izrade predmeta od keramike, pokazala i svoje radove: "Diplar i čipkarica" (sa zanimljivim prikazom paške nošnje), zatim par medaljona s motivima hrvatskog pletera te suvenir koji može poslužiti i kao glazbalo i kao igračka, a prikazuje popularnu Tovareću mužiku iz mjesta Sali na Dugom otoku, koji su svojim nastupom u gradu Lavovu toliko oduševili umjetnicu da ih je odlučila i umjetnički prikazati kroz svojevrsnu skulpturu. Biografiju umjetnice kao i osvojena priznanja za svoje radove možete pogledati ovdje.

 

Nakon demonstracije gosti su obišli Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar gdje im je gospođa Renata Peroš pokazala primjere iške keramike. Lončarstvo Velog Iža je 2013. godine nominirano za listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Na poticaj Narodnog muzeja Zadar, 2014. godine potpisana je povelja o suradnji između Narodnog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koja je vezana uz kontinuitet održanja iške keramike, a što je moguće jedino kroz praktično poznavanje drevnog umijeća. 


Datum početka: 21.07.2016.
Završava: 22.07.2016.
Broj učitavanja stranice: 997676