ODRŽANO PREDAVANJE UZGOJ TUNA U HRVATSKOJ U GRADSKOJ LOŽI

U četvrtak, 02. veljače 2017. godine u sklopu održavanja Tuna, Sushi & Wine festivala u Gradskoj loži s početkom u 11 sati održano je predavanje Kristine Mišlov na temu Uzgoj tuna u Hrvatskoj.

Uzgoj tuna se temelji na ulovu mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna - tov i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci, pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Uzgojem tuna uzgajaju se mladi primjerci tijekom 2 do 3 godine, radi povećanja mase ribe i promjene odnosa masti i mesa. Uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava standarde sashimi tržišta, za razliku od tune iz ulova gdje je samo 30% vrhunske kvalitete. S obzirom na sezonske oscilacije u kvaliteti što je praćeno znatnim promjenama u cijeni tuna na Japanskom tržištu, 1992. godine u Australiji je pokrenut projekt uzgoja tuna. Intenzivnom hranidbom južne plavoperajne tune (Thunnus maccoyii) u plutajućim kavezima u vremenskom razdoblju od 3 do 6 mjeseci pokušalo se postići kvalitetu mesa koja zadovoljava potrebe zahtjevnog sushi i sashimi tržišta. Cilj uzgoja nije povećati biomasu već zadovoljiti specifične zahtijeve sushi i sahimi tržišta: sadržaja masti, boje i okusa.

Nekoliko godina kasnije skupina hrvatskih iseljenika je prenijela svoja iskustva i stečena znanja u Hrvatsku, te je 1996. godine zabilježen prvi pokusni tov tune u Hrvatskoj, s proizvodnjom od 36 t (Kali Tuna, o. Ugljan). U Hrvatskoj se uzgaja sjeverna plavoperajna tuna Thunnus thynnus. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna.

 

 


Datum početka: 02.02.2017.
Završava: 03.02.2017.
Broj učitavanja stranice: 957349