OTVOREN JE 7. AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR I FILMFORUMZADAR MATCHMAKING

U subotu 20. kolovoza 2016 u 20:30h u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar, Poljana pape Aleksandra III upriličeno je svečano otvorenje 7. AVVANTURA FILM FESTIVALA ZADAR & FILMFORUMZADAR MATCHMAKING-a.

Iz medija izdvajamo objavu u prigodi ovog otvorenja:

Izvor: www.zadarski.hr

Otvoren je 7. Avvantura film festival Zadar u prostoru pronađenom kao financijska alternativa zbog osiromašenog proračuna, ali zapravo više nego pogođenog - pravog ljetnog kina - u lapidariju Narodnog muzeja.

Nakon dojmljivog nastupa Sare Renar, festival je otvorio Sergej Stanojkovski koji je istaknuo kako je osim Zadra program ove godine proširen na lokacije širom županije u Ugljanu, Kali, Kraljevskim vinogradima Petrčane, Benkovcu, Biogradu i Sv. Filipu i Jakovu, te dodao kako mu je posebna čast što festival ove godine otvara s dodjelom nagrade Tomislav Pinter velikom autoru i redatelju Veljku Bulajiću, što je prvi put da se to priznanje dodjeljuje jednom domaćem autoru.

- Hvala vam na ovom velikom priznanju. Nisam ga primio s iznenađenjem jer je uslijedilo nakon dvije nagrade za životno djelo u Francuskoj i Italiji, ali jesam s velikom radošću jer mi je ovo prvo veliko priznanje u našoj zemlji. Ovaj festival ima veliki značaj među nama sineastima. On je doista festival filmskih ljudi, ozbiljan, festival koji štiti kinematografiju i umjetnost i koji se odupro nizu manifestacija koje nisu na nivou filmske umjetnosti i filma. Radeći filmove još od Vlaka bez voznog reda, pa sve do filma kojega sada pripremam i snimat ću ga u Istri, nastojao sam uvijek da se približim publici, ali i zadovoljim svoje estetske kriterije. Primam nagradu koja nosi ime Tomislava Pintera, velikog autora i snimatelja s kojima sam surađivao na nekoliko filmova, među ostalima i na Skoplje 63, Bitka na Neretvi u kojemu je on bio direktor fotografije i jedan od najznačajnijih filmskih snimatelja u Europi i svijetu. Snimali smo Bitku na Neretvi s Orsonom Wellesom koji je pratio snimanje filma i kad je završio taj film zaželio je da Tomislav Pinter bude njegov snimatelj na filmu Mletački trgovac i tako je Pinter postao snimatelj Orsona Wellesa- kazao je legendarni Bulajić pozdravivši i suprugu pok. Pintera, Alenku Pinter.

Festival su otvorila dva filma vezana za Zadar - kratki film Na plaži i igrani film Ministarstvo ljubavi.

Eksperimentalni film redatelja Gorana Škofića „Na plaži" sniman je na plaži pored Nina, a na njemu je sudjelovala brojna zadarska ekipa glumaca, statista i članova raznih sportskih društava. Film danas dobiva sjajne kritike, a okitio se i prestižnim Grand Prixom Zagrebačkoga salona.

Filmska ekipe s redateljem Škofićem na čelu, predstavila je film.

- Velika mi je čast da baš naš film otvara ovogodišnji festival. Posebno zbog toga što je film sniman na području Zadarske županije i što su svi glumci i statisti iz grad Zadra. Ovim putem bi se zahvalio mom kreativnom timu među kojima su dramaturginja Jasna Žmak, ton majstor Marin Semenčić, izvršna producentica Tena Gojić. Ovo je zadarska premijera i posvećena je svim izvođačima Zadranima među kojima su mnogi večeras tu s nama, a jedan koji je glumio s nama Valter Šarović nas je napustio pa ga pozdravljamo - prenio je autorove izjave (zbog poteškoća s glasnicama) zadarski glumac Jure Aras.

Film „Ministarstvo ljubavi" redatelja Pave Marinkovića također je sniman i na zadarskim lokacijama i na njegovo prikazivanje stigao je veliki dio ekipe filma koja se publici i medijima predstavila u noći otvaranja festivala: redatelj filma Pavo Marinković, glumica Ecija Ojdanić, Bruna Bebić, Snježana Sinovčić, glumac Milan Štrljić, Nenad Srdelić, producent Stanko Babić, te Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audio vizualnog centra koji je financirao film, a koji je također stigao na otvorenje festivala.

Zadar je sretan teren za snimanje filmova i nešto što se snima u Zadru mora biti dobro, kazao je Hribar koji je pozdravio posebnu gošću - dugogodišnju europarlamentarku iz Njemačke i ljubiteljicu filmske umjetnosti, veliku prijateljicu Hrvatske Doris Pack.

M. KALAJŽIĆ

 

 


Datum početka: 18.08.2016.
Završava: 26.08.2016.
Broj učitavanja stranice: 978685