POZIV NA NATJEČAJ ZA NAJBOLJI DJEČJI LIKOVNI RAD NA TEMU "LIJEP, LJEPŠI - LEPTIR"

 

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije upoznata s leptirima, a većini ljudi sama riječ leptiri izmami smiješak i ugodne uspomene na nešto: djetinjstvo, proljeće, livade, zelenilo, prirodu, mašnicu u obliku leptira u kosi prve ljubavi... Leptiri su kroz povijest bili inspiracija mnogim umjetnicima: od slikara, pjesnika, glazbenika do modernih dizajnera odjeće. Motiv leptira možemo pronaći na gotovo svim oblicima uporabnih predmeta od fasada zgrada, njihovih obrisa na karoserijama automobila, naslikanih na prozorima, zidovima, odjeći. Nosimo ih na cipelama, torbama, kopčama za kosu. Vidimo ih u crtanim filmovima, igranim filmovima, dječjim pričama i slikovnicama. 

Ove godine, povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, Prirodoslovni odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organiziraju natječaj za najbolji dječji likovni rad na temu „Lijep, ljepši - leptir". Ovim natječajem želimo, kao i izložbom „Leptiri-baršunasti let" postavljenom u Prirodoslovnom odjelu,  naše najmlađe generacije potaknuti da sami istraže i bolje upoznaju ovu omiljenu skupinu životinja.


Pozivamo Vas da u okviru svoje ustanove organizirate radionicu u kojoj će djeca napraviti radove na zadanu temu. Molimo Vas da te radove pošaljete na našu adresu: Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2, 23000 Zadar, s naznakom „Za natječaj". Radove možete i osobno donijeti u izložbene prostorije Prirodoslovnog odjela NMZ-a, Medulićeva 2, 1. kat, svakim radnim danom od 9:00 do 13:00 h, osim srijedom od 13:00 h do 17:00 h. Mi ćemo odabrati najbolje radove koji će biti podijeljeni u tri starosne kategorije: djeca iz vrtića, djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, te djeca od petog do osmog razreda osnovne škole. Otvorenje izložbe najboljih dječjih radova i proglašenje pobjednika po odluci stručnog žirija biti će 18. svibnja u 12 sati. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja, u Gradskoj loži, gdje će se djeci koja su napravila najbolje radove dodijeliti simbolične nagrade. Nagrade će biti dodijeljene u svim starosnim kategorijama prema izboru stručnog žirija Narodnog muzeja Zadar.

Pozivamo i djecu i roditelje koji žele samostalno poslati radove na zadanu temu da to također učine do 11. 05. 2015. na navednu adresu.

Uz ranije navedenu osnovnu temu predlažemo Vam i nekoliko pod-tema:

1. Posjetio me je leptir
2. Leptiri kao motivi na odjevnim i ukrasnim predmetima
3. Leptiri u uređenju doma
4. Moj najdraži leptir
5. Mama, tata i „beba" leptir
6. Strip: moja priča o leptirima (do 10 sličica)

Za sve daljnje obavijesti slobodno nam se javite na email adresu: pedagog@nmz.hr ili na telefone: 023/251-851 (Pedagoška služba NMZ) i 023/341-459 (Prirodoslovni odjel NMZ).

Vremenski slijed događanja

1. 1. 03. 2015. - 11. 05. 2015. - vrijeme za slanje radova za natječaj najboljih dječjih radova
2. 18. 05. 2015. - otvorenje izložbe najboljih dječjih radova na temu „Lijep, ljepši - leptir" u Galeriji umjetnina; dodjeljivanje nagrada po mišljenju stručnog žirija Muzeja
3. 18.05. - 10. 6. 2015. - trajanje izložbe dječjih radova na temu „Lijep, ljepši - leptir"
4. 10. 6. 2015. - zatvaranje izložbe dječjih radova

Propozicije natječaja:

1. Dječji radovi trebaju biti formata A3, A4 ili A5
2. Na stražnjoj strani dječjeg rada treba napisati: ime i prezime djeteta, godine djeteta, adresu za kontakt, telefon za kontakt
3. Radove treba staviti u kovertu i na njoj napisati: Za natječaj „Lijep, ljepši - leptir"
4. Tehnike: drvene boje, olovka, tuš, tempera, gvaš, kolaž, pastela, flomaster, platno, karton i sl.
5. Radove možete donijeti osobno u izložbene prostorije Prirodoslovnog odjela NMZ-a ili poslati poštom na dolje navedenu adresu
6. Vrijeme slanja radova: do srijede, 11. ožujka, 2015. godine
7. Adresa: Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar, Medulićeva 2, 23000 ZadarOrganizatori natječaja:

1. Prirodoslovni odjel, Narodni muzej Zadar, dr. sc. Snježana Vujčić-Karlo
2. Pedagoška služba, Narodni muzej Zadar, Lucija Vuica, vanjska suradnica Narodnog muzeja Zadar za pedagošku djelatnost

 


Datum početka: 14.04.2015.
Završava: 11.05.2015.
Broj učitavanja stranice: 997448