PREDAVANJE ANDRE KRSTULOVIĆA OPARE / MEŠTROVIĆEV POVRATAK EUROPI

 

U četvrtak 5. prosinca 2013. u 18 sati u Galeriji umjetnina NMZ, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara održao je predavanje na temu „Meštrovićev povratak Europi". Temom su obuhvaćeni međunarodni izložbeni projekti koje su Muzeji Ivana Meštrovića realizirali tijekom protekle i u ovoj godini. U suradnji s Museé Rodin iz Pariza u sklopu festivala Hrvatske pod nazivom „Croatie - la voici" od 18. 9. 2012. do 6. 1. 2013 bilo je izloženo 12 skulptura. Izložbom je dan novi pogled na Meštrovićev odnos s velikanom francuskog kiparstva Augustom Rodinom, prema kojem je Meštrović gajio duboko poštovanje i prijateljstvo unatoč razlici u godinama, te ga smatrao uzorom i učiteljem. U nastavku ovog projekta planirano je izlaganje Rodinovih skulptura u Zagrebu u 2015. godini.
Drugi je hrvatsko-švedski projekt Meštrović-Milles nastao u suorganizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Millesgårdena koji se temelji na razmjeni izložbi dvaju velikana modernog europskog kiparstva, ujedno i suvremenika, Ivana Meštrovića i Carla Millesa. Autori projekta su Andro Krstulović Opara, i Onita Wass, ravnateljica Muzeja Millesgården. Projekt je otpočet izložbom Milles kod Meštrovića, otvorenom od 16. 4. do 16. 6. 2013. u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a nastavak je izložba Meštrović kod Millesa, koja je otvorena od 18. lipnja 2013. u Millesgårdenu, parku skulptura koje je Carl Milles poklonio švedskom narodu. Za ovaj projekt odabrano je 10 skulptura kojima se daje pregled umjetnosti Ivana Meštrovića kroz različite faze njegova stvaralaštva. Istaknute su stilske i tematske poveznice koje se mogu pratiti u svim fazama opusa dvojice kipara, osobito tema glazbe i plesa. Ove izložbene projekte prate bogato opremljeni dvojezični katalozi.
Andro Krstulović Opara istaknuo je kako su oba projekta imala izniman odjek u domaćim i stranim medijima te su time privukli i značajan broj posjetitelja.

 


Datum početka: 05.12.2013.
Završava: 06.12.2013.
Broj učitavanja stranice: 997409