PREDAVANJE ANTONIJE MLIKOTA U PETAK, 13. 12. 2013. U GALERIJI UMJETNINA

 

U petak, 13. prosinca 2013. u 19 sati u Galeriji umjetnina, Medulićeva 2/1   prof. dr. sc. Antonije Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru održala je predavanje na temu: Sudjelovanje zadarskih arhitekata u izgradnji Njegoševa mauzoleja na Lovćenu, prema projektu Ivana Meštrovića.

Ovo je drugo u nizu predavanja koja se održavaju u okviru izložbe Ivana Meštrovića "Zahvalimo njoj...", a zanimljivo je da se dogodilo uoči obilježavanja 40. godišnjice od otvaranja Njegoševa mauzoleja na Lovćenu.

Mlikota je otkrila zadarskoj javnosti kako su u tom poduhvatu sudjelovali zadarski arhitekti i inženjeri iz Projektnog poduzeća "Donat" iz Zadra.


Uz arhitekta Srđana Čulića, koji je bio poslovni partner arhitekti Haroldu Biliniću, nositelju ideja kipara Ivana Meštrovića, na izradi glavnog izvedbenog projekta Njegoševa mauzoleja bili su angažirani Niko Jakovčev, Slavko Šimatić i Berislav Petravić. S PDP "Donat" arhitekt Bilinić je 1954. godine naručio projekt.
Izravno djelo zadarske struke u tom velebnom projektu je restoran, izgrađen na više od 1 600 metara visokom vrhu planine Lovćen, ispod okretišta za autobuse. Povjesničarka umjetnosti dr. Mlikota tri godine je tragala za arhivom "Donata" koji je bio u Providurovoj palači, u prostoru koji je stradao tijekom Domovinskog rata, da bi se to rasadište zadarskih arhitekata raspalo kao poduzeće.
No, uspjela je doći do dijela projekata da bi ispričala priču o udjelu zadarskih stručnjaka u tom monumentalnom djelu kojeg ni sam Ivan Meštrović nije vidio za života.
Njegove prve idejne skice izrađene su 1925. godine, a mauzolej u koji su preneseni ostaci tog poznatog crnogorskog vladara i pjesnika počeo se graditi tek 1962. godine, da bi se otvorio u svibnju 1974. godine.
Pripremu i gradnju Njegoševog mauzoleja pratila je prava drama koja se zbog tog projekta događala na području cijele bivše države.

 

 

 

 


Datum početka: 11.12.2013.
Završava: 14.12.2013.
Broj učitavanja stranice: 957333