PREDAVANJE VINKA SRHOJA U ČETVRTAK 19. 12. 2013.

 

Treće po redu predavanje u okviru izložbe Ivana Meštrovića održao je dr. sc. Vinko Srhoj s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru u četvrtak, 19. 12. 2013. u 19 sati u Galeriji umjetnina 2/1. Tema predavanja: IVAN MEŠTROVIĆ I JUGOSLAVENSTVO.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Vinko Srhoj rođen je 1957. godine. Studij povijesti umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti završio je u Zadru. Magistrirao na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirao na Sveučilištu u Zadru. Na Odjelu za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta predaje kolegije iz nacionalne i svjetske umjetnosti 20. i 21. stoljeća i teorije umjetnosti. Više od trideset godina bavi se likovnom kritikom u dnevnom i periodičnom tisku, te znanstvenim radom.

Prvi znanstveni rad objavio je na temu Ivana Meštrovića i problematike nacionalnog stila u umjetnosti, a temom magistarskog rada o umjetničkom kritičaru Kosti Strajniću dotaknuo se je kompleksa stvaranja "nacionalnog stila" u umjetnosti s Meštrovićem kao stožernom figurom pokreta. O problemu Meštrovićevih ranih umjetničkih i političkih projekata, te utjecaja na kiparstvo epigona, napisao je nekoliko radova i izlagao na nekoliko znanstvenih skupova.

 


Datum početka: 19.12.2013.
Završava: 20.12.2013.
Broj učitavanja stranice: 955660