PREDSTAVLJANJE PROJEKTA "RAZVOJ MEĐUŽUPANIJSKOG E-LEARNING SUSTAVA USTANOVA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE

 

U petak, 11.travnja 2014. u Zadru će se u 11 sati u Kneževoj Palači, Poljana Šime Budinića, održati konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen projekt „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava ustanova za obrazovanje odraslih" u provedbi kojeg, osim Pomorske škole Zadar, sudjeluju i Tehnička škola Sisak te Tehničko veleučilište u Zagrebu, a podršku projektu daju i HZZ PU Zadar, HZZ PU Sisak i HZZ PU Kutina. Projekt je uspješno prijavljen na natječaj za bespovratna sredstava EU „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih" objavljenog u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala te mu je odobreno sufinanciranje od 147.074,65 EUR-a iz Europskog socijalnog fonda. Ukupni troškova projekta iznose 206.826,96 EUR-a, a razlika se sufinancira od strane uključenih partnera.

Projekt doprinosi jačanju kapaciteta obrazovnih ustanova Pomorske škole Zadar i Tehničke škole Sisak za dugoročno održivo provođenje međunarodno priznatih obrazovnih programa u ICT sektoru, sektoru koji se pokazuje jednim od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i unutar kojeg nedostaje velik broj stručnjaka.

Tijekom projekta uključene ustanove razvit će, uz podršku Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, lokalizirane verzije međunarodno certificiranih ICT programa. Nadalje, jedan dio njihovih nastavnika bit će osposobljen i certificiran za izvođenje tih programa, a u sklopu projekta razvit će se i moderni didaktički alati, s posebnim naglaskom na e-learning metode učenja.

Provedba ovog projekta doprinijet će konkurentnosti radne snage Zadarske i Sisačko-moslavačke županije i smanjenju broja nezaposlenih otvarajući vrata u ICT sektor, svijet rada i razvijajući tržišno konkurentne kompetencije. I to ne u nekoj dalekoj, već u vrlo skoroj budućnosti, tj. u sljedećih nekoliko mjeseci. Naime, jedna od projektnih aktivnosti jest i osposobljavanje određenog broja nezaposlenih za deficitarno, tržišno traženo i dobro plaćeno zanimanje: tehničar za informatičku podršku, a realizirat će se tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2014. godine u Zadru i Sisku. Za polaznike, kao krajnje korisnike, ovo će osposobljavanje, u trajanju od 140 sati, biti potpuno besplatno.

ICT sektor prepoznat je kao jedan od najvažnijih pokretača gospodarskog razvoja, a analize pokazuju da će do kraja 2015. godine na europskom tržištu rada nedostajat čak 900.000 stručnjaka tog područja. U 2014. godini pokrenuta je inicijativa „Eskills for Jobs 2014" financirana od Europske komisije koja ima za cilj popularizirati ICT zanimanja i digitalne kompetencije. Provedba projekta „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava ustanova za obrazovanje odraslih" tijekom 2014. godine dat će dragocjen doprinos toj Inicijativi i njezinom glavnom cilju: smanjenju nezaposlenosti u sredinama u kojima se provodi, podizanju konkurentnosti radne snage i poticanju zapošljavanja.

Pomorska škola u Zadru prepoznala je važnost cjeloživotnog obrazovanja i u svojoj ponudi ima, osim obaveznog srednjoškolskog programa, i programe obrazovanja odraslih polaznika za stjecanje srednje stručne spreme te programe doškolovanje i prekvalifikacije za zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo, Od 2006. godine Pomorska škola Zadar prvi je ECDL ispitni centar u srednjim školama na području Dalmacije, a sudjelovanjem u ovom projektu, postojeći programi cjeloživotnog obrazovanja proširit će se međunarodno priznatim i certificiranim programima školovanja za tražena ICT zanimanja: tehničar za informatičku podršku i specijalist za računalne mreže.

Projekt se provodi tijekom 12 mjeseci, zaključno s 18.10.2014.godine.
Projekt se provodi pod skupnim nazivom „Kompetenca: mreža izvrsnosti".

Na konferenciji za medije će sudjelovati:

 Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar
 Goran Sirovatka, voditelj Centra za cjeloživotno učenje pri Tehničkom veleučilištu u Zagrebu
 Dubravko Žigman, autor projekta, Tehničko veleučilište u Zagrebu
 Renata Minković, voditeljica projekta, Tehničko veleučilište u Zagrebu
 Irena Dragić predstojnica HZZ PU Zadar
 Jelena Buzov, HZZ PU Zadar
 Marin Perinić,Pomorska škola Zadar, voditelj edukacije za Tehničara za informatičku podršku

Očekuje se i potvrda sudjelovanja predstavnika Zadarske županije i grada Zadra o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.


Po završetku formalnog dijela konferencije u predviđenom trajanju od 30 minuta, dodatne informacije možete saznati od prisutnih predstavnika nositelja projekta i partnera tijekom neformalnog druženja uz prigodan domjenak u Atriju Kneževe palače, a za Vas smo pripremili i posebne informativne poklon pakete.

Voljeli bismo kad biste se pozivu na ovo događanje, koje pripremamo isključivo za Vas, odazvali u što većem broju te svojim sudjelovanjem i objavama informacija u vašim medijima doprinijeli širenju informacije o projektu među cijenjenim čitateljima, slušateljima i/ili gledateljima vaših medija, među kojima su i brojni nezaposleni zbog kojih je projekt nastao i zbog kojih se provodi.

Unaprijed Vam se zahvaljujemo i radujemo se Vašem dolasku!

Centar za cjeloživotno obrazovanje
Tehničko veleučilište u Zagrebu

 


Datum početka: 10.04.2014.
Završava: 11.04.2014.
Broj učitavanja stranice: 957564