PREDSTAVLJEN KATALOG EDUKATIVNI PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR 2015/2016

 

U srijedu 5. 11. 2015. u 11 h na konferenciji za medije u odjelu Muzej grada Zadra NMZ predstavljen je katalog EDUKATIVNI PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR 2015/2016. Katalog su predstavile ravnateljica muzeja Renata Peroš i muzejska pedagoginja Lucija Vuica.

Katalog možete otvoriti i preuzeti na LINKU

 

Iz obraćanja ravnateljice Renate Peroš:

"Muzeji su po samom svom poslanju, uz prikupljanje, istraživanje, čuvanje i prezentaciju svoje građe, posebno orijentirani prema svojim korisnicima u vidu pružanja usluga informiranja, poučavanja i zabave.
Briga za posjetitelje uvijek je bila na važnom mjestu u Narodnom muzeju. Kustosi naših odjela oduvijek su nudili svoja stručna vodstva te suradnju sa školama, sveučilištima i drugim ustanovama u vidu pomaganja pri pretraživanju građe za potrebe izrade seminara, maturalnih i diplomskih radova, zatim pružanjem mentorstva za odrađivanje prakse i stručnog usavršavanja te organiziranjem stručnih predavanja i drugih oblika prenošenja specifičnih znanja.
Ove aktivnosti uvelike su se proširile osnivanjem Pedagoške službe Narodnog muzeja u lipnju 2009. godine i zapošljavanjem prvog muzejskog pedagoga. To je omogućilo kontinuirano praćenje potreba i zanimanja naših posjetitelja i s time u vezi nadograđivanje ponude edukativnim i zabavnim programima te razvoj novih oblika suradnje.
Pedagoška služba u suradnji s kustosima odjela, osmislila je i realizirala čitav niz pedagoških programa, kako onih za škole u korelaciji s nastavnim gradivom tako i onih zabavnog karaktera. Posjetitelji su do sada mogli sudjelovati na čitavom nizu likovnih, plesnih, kreativnih i tematskih radionica, obradi nastavnih jedinica iz povijesti, biologije, prirode i društva, likovne umjetnosti, hrvatskog jezika i glazbene kulture, zatim igraonicama, natjecanjima, predstavama, pričaonicama, a ova se ponuda i dalje obogaćuje novim sadržajima.
Budući da je Narodni muzej kompleksna ustanova s četiri odjela - Prirodoslovnim odjelom, Etnološkim odjelom, Muzejem grada i Galerijom umjetnina, izložbenim prostorom Gradska loža i dvije dislocirane zbirke na Malom Ižu i Velom Ižu - u mogućnosti smo ponuditi bogate i raznolike sadržaje koji mogu zadovoljiti različite interese posjetitelja. Naglasila bih posebno i prostor Kneževe palače, koji se trenutno renovira zbog realizacije projekta „Obnova i turistička valorizacija kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače", financiranog iz Europskih fondova. Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri su Narodni muzej Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Agencija za razvoj Zadarske županije - ZADRAnova, te Sveučilište u Zadru. Kneževa palača je prostor u kojem su se, nakon ponovnog otvorenja svojih vrata javnosti, 2011. godine, pa sve do 2014. godine, održavala brojna kulturna događanja, od izložbi preko edukativnih radionica do promocija knjiga i brojnih drugih. Prepoznata je kao omiljeni prostor svih stanovnika grada Zadra i njegovih posjetitelja, kao prostor koji budi lijepa sjećanja na djetinjstvo i mladost, prostor koji je dio kulturnog identiteta grada Zadra. Ovim projektom i obnovom tog prostora ponovno će oživjeti te iste uspomene ali i stvarat će se nove tako da će Kneževa palača i dalje ostati dio kulturnog identiteta grada Zadra i jedan od važnijih prostora kulturnog života.
Osim tematskim interesima posebnu pažnju predajemo i raznovrsnosti sadržaja kako bi bili prilagođeni svim dobnim skupinama.
Kako se uz više ruku više toga i može, naša je ustanova ponosna i na brojne suradnje koje smo ostvarili tijekom proteklih godina s odgojno-obrazovnim ustanovama, drugim ustanovama u kulturi, udrugama i zainteresiranim pojedincima, što nam je omogućilo ostvarivanje brojnih projekata, akcija, razmijene vještina te širenje naše misije i djelovanja i izvan prostora Narodnog muzeja. Kao dobar pokazatelj uspješnosti rada možemo izdvojiti i visoku posjećenost izložbe „Čudesan svijet zmija" koja se održavala tijekom ljeta u Gradskoj loži, a posjetilo ju je preko 11 000 stranih i domaćih posjetitelja i izložbe „Obranjeni grad" postavljene također, u Gradskoj loži povodom Dana obrane grada Zadra, koju je posjetilo više od 5 000 posjetitelja. Također, naglasila bih i velik broj učenika koji su sudjelovali na radionicama uz izložbu „Leptiri-baršunasti let" u Prirodoslovnom odjelu (više od 900 djece tijekom ožujka i travnja).
Narodni muzej Zadar u svom radu ostvaruje cilj očuvanja tradicijske kulturne baštine Republike Hrvatske. Taj rad se manifestira i preko organiziranja demonstracija i edukativnih radionica s temom tradicijskih vještina, a kao jedna od vještina koje je potrebno sačuvati je i tradicijski način izrade iške keramike što bismo posebno naglasili.
Iška keramika je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom rješenjem Ministarstva kulture iz 2009. godine. Godine 2013. predložena je za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i to zahvaljujući naporima Konzervatorskog odjela u Zadru i Narodnog muzeja Zadar.
U prosincu 2014. godine potpisana je Povelja Narodnog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar o trajnom i sustavnom očuvanju, zaštiti i promociji tradicijskog iškog lončarstva. Povelja predstavlja nastavak i pečat na suradnju između navedenih institucija, kao i obvezu svake institucije da različitim organiziranim događanjima ispunjava uvjete očuvanja, zaštite i promocije iškog lončarstva. Narodni muzej Zadar svoj doprinos očuvanju, zaštiti i promociji tradicionalnog iškog lončarstva ostvaruje putem edukativnih radionica i demonstracije iškog lončarstva.
Kao bismo svojim posjetiteljima pružili informacije o raznovrsnim događanjima u muzeju te mogućnostima i načinima uključivanja u rad, osim u tisku, elektroničkim medijima i na našoj web i facebook stranici, Narodni muzej Zadar svoje sadržaje objavljuje i na Muzejskom portalu. Muzejski portal je on-line katalog svih edukativnih, ali i ostalih sadržaja u muzejima u Hrvatskoj. Namijenjen je ponajprije nastavnicima i predškolskim odgajateljima radi čvršćeg povezivanja te lakšeg uključivanja posjeta muzejima u nastavne planove i programe, ali i svim skupinama muzejskih posjetitelja. Posebnoje interesantan kao informacijski servis na kojem možete lako, brzo i efikasno dobiti uvid u brojna korisna kao i zabavna zbivanja u muzeju pretraživanjem sadržaja po mjestu, temi, vrsti događanja, nastavnom predmetu i drugim parametrima.
Ovom prilikom želimo vam predstaviti informativni katalog EDUKATIVNI PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR 2015/2016 kojeg je osmislila i kreirala naša muzejska pedagoginja Lucija Vuica u suradnji s kustosima Muzeja.
Katalog vam pruža potpune informacije o planiranim edukativnim i zabavnim aktivnostima svakog odjela s opisom radionica, vremenskim trajanjem, dobnoj skupini kojoj je namijenjen, mjestu održavanja, načinu uključivanja i slično. Osmišljen je kako bi posjet Muzeju i sudjelovanje na edukativnim radionicama bilo što jednostavnije za sve zainteresirane posjetitelje.

Opisano je ukupno 22 edukativne radionice i 3 demonstracije/prezentacije koje su predviđene za školsku godinu 2015/2016 u svim odjelima Narodnog muzeja Zadar:

PRIČA PROŠLOSTI
PORTRET DO PORTRETA!
GRB - ZASTAVA - HIMNA
MALIK TINTILINIĆ U ETNOLOŠKOM ODJELU NARODNOG MUZEJA ZADAR
IGRAJMO SE, IGRAJMO!
ŽIVOT NAŠIH STARIH
IDENTIČNE NOŠNJE
NOĆ MUZEJA Izložba slika i scenografija Zlatka Kauzlarića Atača u Gradskoj loži
DAN MUZEJA, „Klik na krajolik"
RADIONICE UZ IZLOŽBU „LEPTIRI - BARŠUNASTI LET"
POP-UP MUZEJ
PRIGODNE RADIONICE ZA BOŽIĆ, USKRS, VALENTINOVO
Radionice uz povremene izložbe
Radionice povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja; Radionice u Noći muzeja
Demonstracije/prezentacije: Četverokuka - Zalistavac - Prezentacija izrade srebrnog nakita filigrana
RADIONICE ZA SVE GENERACIJE: IZRADA ČETVEROKUKE, IZRADA ZALISTAVCA, PLETENJE MASLINOVIH GRANČICA, IZRADA SPARE, OSNOVE TKANJA, PUTEVI FOTOGRAFIJE
Također, osim edukativnih radionica previđena su i tri likovno-literarna natječaja za djecu u dječjim vrtićima i učenike u osnovnim i srednjim školama: BOJANKA, MAKETE KVARTA / MJESTA i ŠUMA - DOM MALIH I VELIKIH BIĆA.


Datum početka: 05.11.2015.
Završava: 05.11.2015.
Broj učitavanja stranice: 979031