PREDSTAVLJENA KNJIGA „LEGENDE SVJETLA“ JURICE GAŠPARA

 

U srijedu, 19. travnja 2017. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj loži održano je predstavljanje knjige "Legende svjetla" autora prof. Jurice Gašpara.

Ovo je prvo predstavljanje knjige "Legende svjetla", autora prof. Jurice Gašpara. Knjiga je rezultat entuzijazma članova Udruge Lux Mediterraneum koji je uključivao planski i iscrpan obilazak 48 svjetionika istočne obale Jadranskog mora, razgovore s nekadašnjim i današnjim svjetioničarima, njihovim obiteljima, stručnjacima na području svjetioničarstva, pomorstva i pomorske povijesti, te istraživanja dostupnih arhivskih materijela.
Knjiga prikazuje: - Organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tijekom 19. stoljeća projektirala i izgradila impresivnu pomorsku infrastrukturu od 48 svjetionika. - Doživljaje, priče i iskustva današnjih i nekadašnjih svjetioničara te njihovih obitelji o životu na svjetioniku - Predodžbe funkcioniranja svjetionika u opisima stručnjaka - Veliku foto dokumentaciju svjetionika za svih vremenskih (ne)prilika - Sažetu povijesnu i dokumentarističku građu od 19. stoljeća na ovamo o potrebi za svjetionicima i životu na tim specifičnim lokacijama.
Knjigom, a kasnije i dokumentarnim filmom, Udruge Lux Mediterraneum želi dati osobni doprinos novoj domeni hrvatske kulturne, povijesne, geografske i pomorske baštine kroz prizmu dosad neotkrivenih i dragocjenih podataka i nedostupnih komadića hrvatskog kopna.

 

 


Datum početka: 20.04.2017.
Završava: 20.04.2017.
Broj učitavanja stranice: 997613