PREDSTAVLJENA KNJIGA VLADIMIRA ŠEKSA „1991. MOJA SJEĆANJA NA STVARANJE HRVATSKE I DOMOVINSKI RAT" U GRADSKOJ LOŽI

U srijedu, 25. svibnja 2016. u 20 sati u Gradskoj loži u Zadru u organizaciji Narodnog muzeja Zadar održano je predstavljanje knjige Vladimira Šeksa „1991. MOJA SJEĆANJA NA STVARANJE HRVATSKE I DOMOVINSKI RAT".

O knjizi kao autentičnom svjedočanstvu presudnoga doba za hrvatsku neovisnost, te izvrsnom štivu za povjesničare, govorili su prof. Dinko Čutura, povjesničar i doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata kao i sam autor, Vladimir Šeks.

Na predstavljanju je istaknuto kako knjiga obiluje istinitim i vjerodostojnim transkriptima i dokumentima, koji svjedoče o tome u kakvim se okolnostima branila i stvarala neovisna država. Autor je naglasio da je počeo pisati zbog želje da se čuje istina o najdramatičnijem razdoblju novije hrvatske povijesti.

 

Iz uvodne riječi urednika knjige, Zdravka Milinovića:

„Vladimir Šeks u ovoj knjizi sjećanja na 1991. piše o godini stvaranja i godini obrane neovisne Hrvatske. Iz mjeseca u mjesec vodi nas po hrvatskim ratištima i političkim arenama. Otkriva nam tajne koje su dobro i dugo skrivane iza političke pozornice.Objašnjava nam ono što nije bilo vidljivo ni uz cjelodnevne izravne prijenose saborskih sjednica, ali i ono što se doista događalo na najvažnijim sastancima državnog vrha s kojih su nam dolazila samo štura priopćenja. U upravo objavljenoj prvoj knjizi , koja obuhvaća razdoblje od siječnja do polovice kolovoza, Šeks objašnjava pozadinu sporova u najužem državnom vrhu, neslaganja i svađa oko načina vođenja rata i putova za postizanje mira. U njegovim sjećanjima svi akteri imaju svoje ime i prezime, svoje argumente i svoja stajališta. I iako su nam dobro znani, sada ih vidimo drugačije jer, čitajući Šeksa, kao da ih gledamo iz prikrajka, dok sjede i razgovaraju u dvoranama i salonima zatvorenima za javnost..."

 

Više fotografija s predstavljanja


Datum početka: 25.05.2016.
Završava: 25.05.2016.
Broj učitavanja stranice: 978707