PREDSTAVLJENA KULTURNO - TURISTIČKA RUTA U OKVIRU PROJEKTA HERA

 

U utorak, 13. 4. 2016. predstavnici grada Zadra i Zadarske županije obišli su nekoliko lokaliteta kulturno - turističke rute kreirane u sklopu projekta HERA.

Europska Unija odobrila je Zadarskoj županiji u ovu svrhu 830 tisuća eura, a riječ je o promicanju održivog turizma koji se temelji na kulturnoj baštini. Kroz program Jadranske prekogranične suradnje EU osigurava 85 posto sredstava, a ostatak Zadarska županija.

HERA uključuje obnovu tri lokaliteta od kojih su dva već uređena - Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana. Na jesen je u planu dovršenje Malog Arsenala. Autor ove rute je profesor Vinko Bakija s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Obilazak je započeo od prvog lokaltieta - Prolaz cara Augusta gdje počinje priča o gradu starom 3 tisuće godina te priča o urbanim fotrifikacijama. Zadar je nastavio biti grad - utvrda kroz cijeli srednji vijek pa sve do sredine 19. stoljeća. Priča nastavlja prema Trijumfalnim vratima na Trgu Petra Zoranića, preko crkve sv. Dominika s pričom o prvom sveučilištu u Hrvata, nastavlja preko Narodnog trga do Muraja i Vrata sv. Krševana.

Cilj ovakvih ruta je da se turistima putem interpretacije kulturno-povijesnog nasljeđa pruži novo iskustvo, da se potakne produžiti njihov boravak i povećati potrošnju te ih navesti da se vrate natrag s idejom da u Zadru i Zadarskoj županiji ima još toga za vidjeti.

Predstavljanje rute i obnovljenih lokaliteta završeno je pred Vratima sv. Krševana, a u neposrednoj blizini upravne zgrade Narodnog muzeja Zadar, gdje su se prisutnim uzvanicima obratili Lovro Jurišić u ime Zadarske županije, Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, te u ime grada Zadra Ivica Katić. Za uzvanike je potom priređen svečani domjenak u lapidariju Narodnog muzeja Zadar.

Fotografije s predstavljanja obnovljenih Vrata sv. Krševana


Datum početka: 12.04.2016.
Završava: 12.04.2016.
Broj učitavanja stranice: 957553