PRESSICA UOČI OBILJEŽAVANJA 290. GODIŠNJCE OD DOLASKA ARBANASA U ZADAR


U ponedjeljak, 2. svibnja 2016. u 11 sati u Gradskoj loži, Zadar održana je konferencija za medije u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge „Vicko Zmajević Zadar - Arbanasi", a u povodu obilježavanja 290. obljetnice od dolaska Arbanasa u Zadar i blagdana Gospe Loretske. Na konferenciji je prisutne predstavnike medija s programom obilježavanja upoznala predsjednica Udruge, dr. sc. Maximilijana Barančić, a o pojedinim događanjima detaljnije su informacije iznijeli izv. prof. dr. Serđo Dokoza i gospodin Nilo Karuc.

Program obilježavanja 290. obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar započinje u ponedjeljak 9. svibnja 2016. kada će se u 11 u Gradskoj loži održati predstavljanje monografije prof.dr.sc. Isaka Sheme ''Josip V. Relja - Život i književno stvaralaštvo'' (Josip V. Rela- Jeta dhe krijimtaria letrare). Predstavljači su: dr.sc. Maximiljana Barančić, izv. prof. dr. Serđo Dokoza, recenzent prof. dr.sc. Bashkim Kuçuku i sam autor, uz prigodni program Dine Bušić i Melite Ivković. U nastavku programa, istog dana u 19 sati u odjelu Muzej grada Zadra NMZ održati će se otvorenje izložbe ''Arbanasi svome gradu''. Izložbu priređuje gospodin Nilo Karuc okupivši članove likovne udruge ZadArt.

U utorak, 10. svibnja 2016. na Dan Gospe Loretske održat će se svečana misa u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima s početkom u 18 sati nakon čega slijedi procesija kroz mjesto.

U srijedu, 11. svibnja 2016. od 10.30 do 12 sati u Gradskoj loži će se održati Okrugli stol na temu ''Arbanasi i njihov identitet''. Sudjeluju: izv. prof. dr.sc. Vanda Babić, mr.sc. Chiara Cherstich, doc. dr.sc. Klara Bilić Meštrić, doc. dr.sc. Lucija Šimičić i prof. dr.sc. Isak Shema, uz prigodan recital dr. sc. Maximiljane Barančić na arbanaškome govoru.
Isti dan 11. svibnja 2016. u 17 sati održat će se tradicionalni običaj skidanja Gospina zlata u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima.

U četvrtak, 12. svibnja 2016. u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održat će se Svečani koncert uz sudjelovanje klapa, te pjevača Đanija Maršana i Krešimira Perovića.

 

Više fotografija s pressice


Datum početka: 02.05.2016.
Završava: 02.05.2016.
Broj učitavanja stranice: 997623