PREZENTACIJA IZRADE FILIGRANSKOG NAKITA U GRADSKOJ STRAŽI

 

U četvrtak, 26. studenog 2015. u 12 sati u Gradskoj straži - Etnološki odjel, Narodni muzej Zadar organizirao je prezentaciju izrade srebrnog nakita filigrana s područja Zadra, Šibenika i Dubrovnika inspiriran tradicionalnim nakitom izloženim u Etnološkom odjelu NMZ.

Postupak izrade nakita, točnije šibenskog botuna i paških peruzina prezentirali su zadarski zlatar Engjel Shtjefni, vlasnik zlatarnice „Angjelo" i kolega mu Kol Koni iz Paga te djelatnica Narodnog muzeja Nikolina Blažević. Prezentaciji su nazočili brojni predstavnici zadarskih medija te zainteresirani građani, kao i učenici 2. i 4. razreda srednje Škole za dizajn i primijenjenu umjetnost iz Zadra, smjer dizajner odjeće i grafički dizajner.

Zlatarnica „Angjelo" kao obrt osnovana je od strane Engjel Shtjefnija 1988. godine, čije temelje obrta je postavio pokojni mu otac Prenk Shtjefni davne 1969. započevši sa svojim sinovima proizvodnju nakita u Prizrenu, gradu poznatom po filigranskom nakitu. Danas je ta proizvodnja modernizirana, ali i dalje koncentrirana na samu bit umijeća izrade filigrana koja se prenosi na danas treću generaciju koju predvodi sin g. Engjela koji ističe kako ih osim tradicionalnih motiva inspiriraju i mediteranski motivi i dizajn inspiriran prirodom.
S ponosom ističu kako su sudjelovali u restauraciji škrinje sv. Šimuna u Zadru. Osim toga, u svojoj zlatarskoj radionici izradili su repliku crkve Svetog Križa u srebru kao poklon veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Ivi Livljaniću, te repliku crkve sv. Donata u srebru kao poklon zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete Svetom Ocu Papi. Engjel ističe kako se puno toga od 1969. do danas promijenilo , ali jedna stvar nije, a to je da je srebrni i zlatni nakit zlatarnice „Angjelo" u samom vrhu kvalitete izrade i dizajna u Hrvatskoj.

Najava prezentacije

 


Datum početka: 26.11.2015.
Završava: 27.11.2015.
Broj učitavanja stranice: 997650