PRIGODNI POŠTANSKI ŽIG I SPOMEN OMOTNICA POVODOM 180 GODINA NARODNOG MUZEJA ZADAR

PRIGODNI POŠTANSKI ŽIGOVI I SPOMEN OMOTNICE POVODOM 180 GODINA ZADARSKIH MUZEJA

 

Rijetko se događa da neka državna ustanova ili tvrtka svoju obljetnicu utemeljenja obilježi poštanskim prigodnim žigom. A to su upravo napravili Narodni muzej Zadar i Arheološki muzej Zadar. Naime, pored niza izložbi, predavanja te znanstvenih skupova održanih tijekom godine, 180. obljetnicu svoga utemeljenja odlučili su obilježiti na za njih pomalo neobičan, ali zanimljiv način - prigodnim poštanskim žigom.

Takav žig ima zadaću da poštanskim pošiljkama prenese vijest o nekom značajnom događaju ili obljetnici, a može se upotrebljavati samo u određenom poštanskom uredu i određenoga dana. Uporabu žiga odobrava Hrvatska pošta koja ga nakon uporabe dostavlja Poštanskom muzeju u Zagrebu gdje se čuva kao trajan poštanski dokument.

Tako će u petak 30. studenoga žig Narodnog muzeja Zadar biti u uporabi na pošti 23103 na Poluotoku, a žig Arheološkog muzeja Zadar na pošti 23000 na Relji. Dan njihove uporabe određen je u skladu s danom njihova osnivanja prije 180 godina, točnije, 30. studenoga 1832.

Na isti način ove značajne obljetnice obilježilo je i Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, pa će njihov žig posvećen Narodnom muzeju Zadar istog dana biti u uporabi na pošti 23105 u Petrićima, a žig posvećen Arheološkom muzeju Zadar na pošti 23104 na Voštarnici ("mala pošta").

Ovo je prvi slučaj da se neka obljetnica u Zadru obilježava s četiri prigodna poštanska žiga u četiri pošte istoga dana. U petak će na četiri spomenute pošte na svako predano pismo ili razglednicu umjesto uobičajenoga dnevnog žiga biti otisnuti žig posvećen muzejima. Tako će putujući kao poštanska pošiljka vijest o 180. rođendanu našeg Narodnog muzeja Zadar i Arheološkog muzeja Zadar stići u mnoge domove diljem Hrvatske, ali i svijeta. Otisci žigova dostupni su i našim građanima, samo je potrebno otići u poštanski ured i zatražiti ga.

Idejno rješenje za žig Narodnog muzeja Zadar dali su Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar i Snježana Vujčič-Karlo, viša kustosica i voditeljica Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja, a za žig Arheološkog muzeja Zadar profesor Robert Maršić iz Arheološkog muzeja. Središnji motiv žiga Narodnog muzeja prikazuje morskog puža volka, a Arheološkog muzeja znak muzeja.  

Žigovi u izdanju zadarskih filatelista nešto su drugačiji. Tako žig posvećen Narodnom muzeju prikazuje muškarca i ženu u narodnoj nošnji Bukovice, dok motiv žiga Arheološkog muzeja prikazuje amforu i detalj antičkog stupa. Za motiv žiga Narodnog muzeja Zadar korišten je crtež iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja. Autor oba žiga je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar

Iako po svojoj prirodi prigodni poštanski žigovi spadaju u područje filatelije, njima se mogu koristiti i mnogi drugi. Ovaj način prenošenja poruka vrlo je popularan u svijetu jer se poruka na vrlo jednostavan i jeftin način može poslati u bilo koji dio svijeta. Stvar je samo u prepoznavanju mogućnosti. Osim toga, ovi lijepi žigovi obradovat će i mnoge kolekcionare koji ih sakupljaju.

Narodnom muzeju Zadar i Arheološkom muzeju Zadar zadarski filatelisti posvetili su i dvije spomen omotnice. Značajno je da su obje omotnice ukrašene s markama posvećenima Zadru i zadarskom kraju.

Tako je spomen omotnica posvećena Narodnom muzeju Zadar ukrašena prigodnom poštanskom markom iz serije "Hrvatska etnografska baština" s motivom koji prikazuje detalj pregače narodne nošnje Ravnih kotara (izdanje HP 2008.). Autori marke su Orsat Franković i Ivana Vučić, mladi i višestruko nagrađivani dizajnerski par studija "Laboratorium" iz Zagreba. Uz ovu marku na omotnici se nalazi i svima nama posebno draga doplatna marka u izdanju Narodnog muzeja Zadar s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća, čijom se kupnjom do kraja godine, pomaže ovoj vrijednoj kulturnoj instituciji. Autor ove lijepe doplatne marke je grafički inženjer Danijel Kolega iz studija za grafičke usluge "Raster" iz Zadra.

Druga spomen omotnica, posvećena Arheološkom muzeju Zadar, ukrašena je prigodnom poštanskom markom "900. obljetnica saveza Hrvatske i Ugarske" ("Pacta Conventa") s motivom Kolomanovih stupova sa zvonika sv. Marije u Zadru na kojima je uklesani ime kralja Kolomana. Naime, kada je kralj Koloman 1105. ušao u Zadar, uzeo je u zaštitu samostan sv. Marije i benediktinke, a kći prve opatice Čike, Vekenega, uz kraljevu pomoć, uspjela je podići samostansku vijećnicu i romanički zvonik koji nosi Kolomanovo ime i godinu 1105. Autor ove lijepe poštanske marke u izdanju Hrvatske pošte iz 2002. godine, koja se dobro uklapa u temu, ugledni je hrvatski dizajner Danijel Popović.

Autor obje spomen omotnice je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar.  Na kraju valja istaknuti da su svi spomenuti prigodni poštanski žigovi plod tradicionalno dobre suradnje zadarskih filatelista s ove dvije vrijedne kulturne institucije u našem gradu.  

 

Predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar

Igor Černigoj

 

 

 


Datum početka: 29.11.2012.
Završava: 02.12.2012.
Broj učitavanja stranice: 997397