Program Narodnog muzeja Zadar povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2011.

PROGRAM U PODRUČNIM ZBIRKAMA NARODNOG MUZEJA ZADAR NA OTOKU  IŽU (u suradnji s Narodnim muzejem Zadar i Upravnim odjelom za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra)

14. 5. 2011.
- u 17 sati u Kulturno - povijesnoj zbirci Mali Iž, otvorenje izložbe fotografija na temu otočkog bataljuna i odreda naoružanih brodova 112. zadarske brigade u organizaciji odjela Muzej grada Zadra koja vodi stručnu skrb o toj područnoj zbirci.
- u 17.30 sati u Kulturno - povijesnoj zbirci Mali Iž, predavanje kustosice Jasenke Lulić-Štorić na temu otočke tradicijske kulture u suvremenom životu; prezentacija etnoloških filmova.

 

PROGRAM U IZLOŽBENIM PROSTORIMA NARODNOG MUZEJA ZADAR U ZADRU

Od 16. do 18. 5. 2011. od 17 do 21 sati u Etnološkom odjelu - Gradska straža, u suorganizaciji Etnološkog odjela i Muzejsko-pedagoške službe održati će se radionica izrade veza - četverokuka.. U tom periodu dio postava izložbe Etnološkog odjela u kojem će se održavati radionica biti će zatvoren za posjetitelje.

17. 5. 2011. u 12 sati u Gradskoj straži - Etnološki odjel, Predavanje ravnateljice NMZ Renate Peroš o okviru projekta „Biseri Zadarske županije" na temu: Nanovo oživljavanje milenijskog života na zadarskim otocima s osvrtom na muzejske zbirke

17. 5. 2011. u 19 sati u adaptiranim prostorima Kneževe palače otvara se izložba „Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09". Tom prigodom javnosti će se prezentirati prenamijenjeni prostori Kneževe palače koji su arhitektonskom intervencijom pretvoreni u privremeni izlagački prostor za potrebe Narodnog muzeja Zadar. Otvorenje izložbe i izložbenih prostora popratiti će koncert renesansne glazbe i prigodni domjenak.

18. 5. 2011. od 9 do 21 sat u Gradskoj straži i ispred Gradske lože održavati će se prigodna prodaja muzejskog izdavaštva i suvenira Narodnog muzeja Zadar.

18. 5. 2011. od 10 do 12 sati u organizaciji Prirodoslovnog odjela, održati će se dječja likovna radionica u postavu izložbe „Flora i fauna Jadrana" u Prirodoslovnom odjelu. Sudjeluju djeca dječjeg vrtića „Vrapčić". U tom periodu postav izložbe biti će zatvoren za posjetitelje.

18 . 5. 2011. od 10 do 12 sati u Gradskoj straži - Etnološki odjel, u organizaciji Muzejsko - pedagoške službe i Etnološkog odjela održavati će se radionica iške keramike koju će voditi iški lončar Predrag Petrović - Pepi

Od 18. do 21. 5. 2011. u Gradskoj loži, (bez službenog otvorenja) u organizaciji svih odjela i stručnih službi muzeja održati će se izložba pod nazivom „Muzejske priče". Odjeli i službe odabrati će i prezentirati pojedine priče, sjećanja, predmete i DVD projekcije koji su u korelaciji sa ovogodišnjem temom Međunarodnog dana muzeja - MUZEJI I SJEĆANJA/Predmeti pričaju tvoju priču.
Galerija umjetnina će izložiti djela Emanuela Vidovića iz fundusa Galerijei prikazati DVD o međunarodnom triennalu fotografije Čovje i more.
Odjel Muzej grada Zadra će izložiti album fotografija Ćirila Ivekovića s arhitektonskim motivima Zadra s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Etnološki odjel će prezentirati kroz fotografiju i priču sjećanja na susrete s ljudima koji su svojim stavovima ostavili trag u stručnom djelovanju i životu voditeljice odjela Jasenke Lulić Štorić, a koje je srela na terenu ili je čula o njima.
Prirodoslovni odjel će pomoću eksponata iz fundusa i priča o njima ispričati zanimljive pojedinosti.
Dokumentacijska služba će pomoću postera prikazati retrospektivu izložbi i izdavaštva muzeja od 1983. do 2011. godine, a putem DVD-a projekciju fotografija s izložbi od 1954. godine do danas.
Muzejsko-pedagoška služba prezetirati će putem fotografija i legendi na posteru pedagoške akcije koje su se do sada organizirale.

18. 5. 2011. u 11 sati ispred kulturno-povijesnog spomenika Fontana u Arbanasima, u organizaciji Muzejsko-pedagoške službe održati će se likovna i literarna radionica na temu Fontana kao kulturni i povijesni spomenik. Sudjeluju učenici OŠ „Kruno Krstić" iz Arbanasa. Ispred spomenika Fontana djeca će crtati, slikati, modelirati i pisati na temu tog kulturnog spomenika.

18. 5. 2011. u 12 sati u odjelu Muzej grada Zadra, predavanje kustosice Gorke Božulić iz Zavičajnog muzeja Biograd n/m na temu potopljenog broda iz 16. st. kraj otočića Gnalić, čija izložba pod nazivom „Gnalić - blago potopljenog broda" gostuje u prostorima odjela Muzej grada Zadra od 2. svibnja i tijekom ljeta 2011. godine.


Uz sve navedeno, javnosti su otvoreni svi postavi u odjelima Narodnog muzeja Zadar:

Odjel Muzej grada Zadra:
- stalna izložba: Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata
- stalna izložba: Renesansa u Zadru - izložba likovnih umjetnosti i arhitektura u XV. XVI. stoljeću, - Uspomene jednog Zadra-izložba stilskog namještaja iz Zadra od XVII. do XIX. stoljeća
- stalna izložba: Zadarski portreti XVIII. i XIX. stoljeća
- izložba u suradnji sa Zavičajnim muzejem Biograd „Gnalić - blago potopljenog broda"

Prirodoslovni odjel:
- stalna izložba: Flora i fauna Jadrana

Etnološki odjel:
- stalna izložba: Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije

 


Datum početka: 12.05.2011.
Završava: 19.05.2011.
Broj učitavanja stranice: 957357