PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA 18. SVIBNJA 2017.

 

O manifestaciji:
Međunarodni dan muzeja 18. svibnja obilježava se u muzejima diljem svijeta još od 1977. godine na inicijativu ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje). Muzejska zajednica Hrvatske na inicijativu Muzejskoga dokumentacijskog centra uključena je u ovu manifestaciju
od 1980. godine.
ICOM svake godine preporuča temu vezanu uz aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici i poziva na obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 18. svibnja. Ova manifestacija muzejima pruža jedinstvenu priliku da organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovori o preporučenoj temi koja je u ulozi promocije novih izazova javnog djelovanja suvremenoga muzeja. Slijedom velikih promijena u društvu - demokratizacija, novi komunikacijski modeli, interaktivnost i dinamizam, koji iz temelja mijenjaju rad muzeja, ICOM je ove godine ponudio i intrigantnu temu naslovljenu: MUZEJI I SPORNE POVIJESTI: GOVORITI O NEIZRECIVOM U MUZEJIMA (Museums and contested histories: saying the unspeakable in Museums).

 

Program Narodnog muzeja Zadar u četvrtak, 18. svibnja 2017.

Kneževa palača
Od 5. do 20. svibnja 2017., radionice - POTRAGA ZA SKRIVENIM PRIČAMA NARODNOG MUZEJA ZADAR

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2017. godine i 22. Edukativne muzejske akcije na temu "Tajne", Narodni muzej Zadar organizira radionice u Kneževoj palači pod nazivom Potraga za skrivenim pričama Narodnog muzeja Zadar. Pozivamo učenike osnovnih škola da nam se pridruže na radionici otkrivanja tajnih predmeta i njihovih priča u Kneževoj palači.

O radionicama:
Nakon posjete Kneževoj palači i razgledavanja izložbe „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)", zadatak učenika je pronaći skrivene predmete u prostoru izložbe. Nakon pronalaska predmeta, učenici sami stvaraju priču o njemu ispunjavajući pripremljeni radni listić s pitanjima kao što su: Kako se zove taj predmet? Čemu je služio? Tko ga je koristio? Za što je bio korišten? Gdje se nalazio? Na taj način se potiče kreativno i stvaralačko razmišljanje kod sudionika, također potiče ih se na samostalno istraživanje i aktivno sudjelovanje.
Nakon samostalnog istraživanja, voditelj radionice im otkrije tajnu pronađenog predmeta i priču vezanu uz njega.
Radionice će se održavati u prostoru Kneževe palače od 5. svibnja do 20. svibnja, prema najavi grupe, svakim radnim danom u radnom vremenu od 10:00 h do 20:00 h.
Radionice su besplatne za sve sudionike.
Sav materijal potreban za realizaciju radionica osigurava Narodni muzej Zadar. Maksimalan broj sudionika po terminu radionica je 25 učenika.
Prijave na e-mail pedagog@nmz.hr ili na telefon: 023/251-851.
Prilikom prijave potrebno je naglasiti dob sudionika i kontakt.

 

 

Kneževa palača
18. svibnja 2017., nagradna igra - POTRAGA ZA SKRIVENIM BLAGOM

Na sam Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, 2017. godine, s početkom u 10:00 h organiziramo nagradnu igru potragu za skrivenim predmetima u svim odjelima NMZ-a. Broj sudionika je ograničen na maksimalno 25 osoba. Svi prijavljeni sudionici se okupljaju u 10:00 h na Forumu gdje ih dočeka djelatnik muzeja-voditelj. Voditelj im podijeli potreban materijal, odnosno kartice teksta u kojem je opisano mjesto na kojem se nalazi skriveni predmet (odjel Narodnog muzeja Zadar). Zadatak sudionika je otkriti koje je to mjesto, doći do opisanog odjela, gdje ih čeka sljedeća kartica teksta s opisom skrivenog predmeta, uslikati predmet i napisati njegov naziv, preuzeti drugu karticu teksta i nastaviti potragu za sljedećim skrivenim predmetima sve dok ne sakupe pet fotografija i naziva predmeta. Sudionici su podijeljeni u grupe od maksimalno pet sudionika po grupi. Grupa koja prva ispuni zadatak osvaja prigodnu nagradu.
Na ovaj način sudionici povezuju sve odjele Narodnog muzeja Zadar preko šaljivih kartica s povijesnim činjenicama o svakom odjelu i predmetu kojeg moraju pronaći. Potiče ih se na razmišljanje, a usvajaju i povijesne činjenice o prostorima Narodnog muzeja Zadar, potiče se i orijentacija u prostoru i korištenje pismenih pomagala pritom.
Prijave na e-mail pedagog@nmz.hr ili na telefon: 023/251-851.
Prilikom prijave potrebno je naglasiti dob sudionika i kontakt.


Kneževa palača
18. svibnja 2017., izložba - „ŠEST SALONSKIH PRIČA (POVIJESNI AMBIJENTI NARODNOG MUZEJA ZADAR)"

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a pažnja i razumijevanje posjetitelja slože ih u cjelinu.

Kneževa palača
18. svibnja 2017., izložba - „ZADAR - POSLIJERATNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA OBNOVA 1944.-1958."

Izložba na temu izgradnje poslijeratnog Zadra prikazuje stanje od porušenog i napuštenog grada do njegove obnove u četiri tematska modula: Zadar prije rušenja u Drugom svjetskom ratu, bombardiranje grada i njegove posljedice, prvi projekt poslijeratne obnove te natječaj za regulatornu osnovu proveden 1952./53. godine. Postav je bogato dopunjen fotografskom i filmskom građom te originalnim projektima i nacrtima.

Gradska loža
Od 3. do 18. svibnja 2017., izložba - „MALA RETROSPEKTIVA" TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

Pregled kroz likovni opus povodom 50-godišnjice rada umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića.

 

 

Etnološki odjel - Gradska straža
18. svibnja 2017., stalna izložba - ETNOLOŠKE OSOBITOSTI SJEVERNE DALMACIJE

Stalna izložba Etnološkog odjela prikazuje seosku tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije, tj. dinarsko i jadransko područje kroz originalne predmete, ambijente i fotografije.

 

Mali arsenal
Multimedijalni posjetiteljski centar predstavlja interaktivni postav na temu razvoja zadarskih fortifikacija koji od posjetitelja očekuje angažman i uvlači ga u temu pomoću vizualnih impresija, raznovrsnih i zanimljivih informacija te potiče edukaciju kroz igru i istraživanje. Tema razvoja zadarskih fortifikacija prezentirana je na nekoliko razina.

 

Radno vrijeme izložbenih prostora u četvrtak, 18. svibnja 2017.

Mali arsenal:od 8.30 do 12.30 i od 17 do 21 sat
Kneževa palača: od 10 do 22 sata
Gradska loža: od 9 do 20 sati
Gradska straža od 9 do 20 sati

 

Posjet programima u četvrtak, 18. svibnja 2017. u Malom arsenalu, Gradskoj loži i Gradskoj straži je besplatan, a posjet programima u Kneževoj palači iznosti će 50 % redovne cijene ulaznice.

 


Datum početka: 18.05.2017.
Završava: 18.05.2017.
Broj učitavanja stranice: 1063070