PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR ZA NOĆ MUZEJA 2015.

PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR ZA NOĆ MUZEJA 2015.
Petak, 30. 1. 2015.

http://nocmuzeja.hr/

Ovo je 8. godina za redom u kojoj Narodni muzej Zadar sudjeluje na kulturnoj manifestaciji Noć muzeja, a 5. godinu za redom započinje obilježavanje Noći muzeja podsjećajući javnost na svoje područne zbirke na Velom i Malom Ižu.
Zbog organizacijskih razloga, obilježavanje Noći muzeja započinjemo uvijek tjedan dana prije službene Noći muzeja, koja ove godine pada u petak 30. 1. 2015. Tako program Noći muzeja i ove godine započinjemo u subotu 24. 1. 2015. BODULSKIM PUTOVANJEM.


Pedagoška služba
Subota, 24. 1. 2015., 15 sati, brod "Anamarija"
BODULSKO PUTOVANJE - kružno putovanje brodom „Anamarija" na relaciji Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Vela Rava - Veli Iž - Zadar.
Etnološki odjel i Muzejsko - pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar uoči međunarodne manifestacije Noć muzeja organizira po treći put već tradicionalno druženje muzejskih djelatnika, posade broda, otočana i ostalih putnika na putničkom brodu koji prometuje na relaciji Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Vela Rava - Zadar. Polazak brodom u kojem će se izvoditi zacrtani program predviđen je za 24. siječnja 2015. godine .
Cilj i smisao ovih događanja je da se prigodnim programom bar dijelom stvori atmosfera kojom se evociraju uspomene na tradicijske običaje i život otočana.
Zbog iznenadne smrti gospodina Predraga Petrovića Pepija, posljednjeg iškog lopižara i suradnika Narodnog muzeja Zadar, promjenili smo ranije dogovoren program ovogodišnje manifestacije Bodulsko putovanje. Tako će se umjesto teme "Galebarenje", u subotu, 24. siječnja 2015. na brodu Anamarija, koji vozi na relaciji Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Vela Rava - Zadar, otvoriti u 14 sati prigodna izložba "Cripnja gre...". Brod u 15 sati polazi za Iž i Ravu. Dio djelatnika Narodnog muzeja Zadar provest će subotnje popodne na brodu Anamarija družeći se uz prigodni program s mještanima otoka Iža i Rave, članovima posade i ostalim putnicima namjernicima.

Etnološki odjel
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, Etnološki odjel - Gradska straža
-Stalna izložba odjela ETNOLOŠKE OSOBITOSTI SJEVERNE DALMACIJE, prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela.
-Izložba fotografija pristiglih na natječaj pod nazivom BRKA MI MOGA, prizemlje odjela. Posjetitelji će birati najljepši brk, a proglašenje pobjednika je u ponoć. Ove godine natječaj će biti objavljen u svim važnijim hrvatskim glasilima te očekujemo veći odaziv.
-Prikazivanje dokumentarnog filma LONČARI S OTOKA IŽA, prizemlje odjela. Film je 1965. snimio Andrija Stojanović iz Etnološkog zavoda filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stručni suradnici su bili etnolozi Olga Oštrić i Milovan Gavazzi.
-Prodaja replika iške keramike u prizemlju odjela.
-Prodaja kataloga i suvenira Narodnog muzeja Zadar u prizemlju odjela.

Gradska loža
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, Gradska loža, izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar
Izložba UMJETNICI SV. STOŠIJI U ČAST. Izlažu različiti autori. Organizatori su Zadarska nadbiskupija i Narodni muzej Zadar.

Odjel Muzej grada Zadra
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, odjel Muzej grada Zadra
-Stalne izložbe odjela:
-URBANISTIČKI RAZVOJ ZADRA OD ANTIKE DO PRVOGA SVJETSKOG RATA, prizemlje odjela.
-IFIGENIJA - povijest jedne restauracije, 1. kat odjela.
-USPOMENE IZ JEDNOG ZADRA, 1. kat odjela.
-Izložba BAROKNE SLIKE IZ FUNDUSA NARODNOG MUZEJA ZADAR, prizemlje odjela.
Slike potječu iz jednog od najljepših ljetnikovaca na zadarskom području, baroknog ljetnikovca Lantana na Sutomišćici na otoku Ugljanu. Radi se o dva ciklusa umjetnina slikana od dvojce baroknih slikara. Oba ciklusa umjetnina rađena su po literalnom predlošku. U postavu je prikazana i jedna od četiri (još nerestaurirane slike sa mitološkim kopozicijama) koje su činile likovnu cjelinu, te dvije barokne skulpture.

Prirodoslovni odjel
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2
Radi tehničkih razloga izložba „Leptiri - baršunasti let", koja se održava u izložbenim dvoranama Prirodoslovnog odjela, Medulićeva 2, 1. kat, bit će zatvorena. Veliki broj posjetitelja u malom prostoru, kao što je naš izložbeni prostor, mijenja mikroklimatske uvjete na koje su leptiri jako osjetljivi. Osim toga vibracije poda, koje nastaju kad u dvorane uđe veliki broj posjetitelja, prenose se na leptire koji su po svojoj prirodi vrlo krhki. Radi zaštite muzejskih predmeta stručni tim Muzeja odlučio je kako je ovo najbolje radi budućih posjetitelja ali i zaštite kulturnog dobra o kojem se brinemo.

Galerija umjetnina
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, 1. i 2. dvorana Galerije umjetnina, Medulićeva 2
Izložba ANTE BRKAN - U VAROŠU
Nakon dviju izložbi koje su iz bogatog arhiva negativa majstora fotografije Ante Brkana u posjedu Galerije umjetnina NMZ priređene 2003. (Ante Brkan - 40 portreta) i 2009. (Ante Brkan - Na tržnici), izložba koja se otvara 17. prosinca 2014. g. tematizira još jednu cjelinu, temu zadarskog Varoša (U Varošu). Desetgodišnjica smrti autora obilježava se tako izborom fotografija u gotovo četrdesetogodišnjem rasponu. Prvi negativi nastali su početkom pedesetih godina i prate stvarnost grada koji se pridiže iz pepela rata dok su posljednji nastali početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dokumentacijska služba
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, 3., 4.i 5 dvorana Galerije umjetnina, Medulićeva 2
Izložba POVRATAK U PROŠLOST - Narodni muzej od osnivanja do 1945.
Ovom izložbom prikazuje se povijesni hod od osnivanja Museo nazionale 1832. godine te razvoj dvaju izravnih sljednika tog prvotnog muzeja - Muzeja Sv. Donata i Gradskog prirodopisnog muzeja do konca Drugog svjetskog rata. Počeci i razvoj muzejske djelatnosti u Zadru prikazani su u tri tematske cjeline na 20 panoa s tekstovima, fotografijama, reproduciranim arhivskim spisima i izborom iz periodike tog vremena. Tema je prezentirana i preostalom sačuvanom muzejskom građom iz prirodoslovlja, replikama arheoloških predmeta te izborom knjižne građe vezane uz dotične muzeje. Izloženi materijal svjedoči o osnivačima, prvim zbirkama, donatorima, stručnim djelatnicima, prostorima za rad te povijesnim i društvenim okolnostima u kojima su se razvijale zadarske muzejske institucije potekle iz istog izvorišta.

OSTALO
Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, Mali arsenal
-Retrospektivna izložba Jose Špralje BODULO. Organizatori izložbe su obitelj Špralja i Narodni muzej Zadar.

Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, Gradska straža
-PRODAJA KATALOGA I SUVENIRA u izdanju Narodnog muzeja Zadar u Gradskoj straži.

Petak, 30. 1. 2015., od 18 h, O.Š. „Zadarski otoci"
- Izložba "ŠKOLSKI LJETOPIS".
Organizator O.Š. Zadarki otoci" i Narodni muzej Zadar.
Vrijeme održavanja 30. siječnja 2015, g u 18 sati.
Mjesto održavanja O.Š. "Zadarski otoci" Trg Damira Tomljanovića Gavrana 2, Zadar.
Tema: Krasopis u školskim dokumentima škola zadarskog otočja od ustanovljenja obaveznog osnovnog obrazovanja i krasopis u opismenjavanja učenika.
Program:
- Otvaranje izložbe
- Nastup dječje folklorne skupine "Donatić. O. Š "Zadarski otoci" Zadar
- Uvodna riječ djelatnika Narodnog muzeja Zadar, kustosa Vladimira Alavanje i muzejskog pedagoga
Branislava Jelenića, ravnatelja škole Davora Barića i dipl, učiteljice Anamarije Botica Miljanović, voditeljice projekta "Muzej u školi".
- Voditelji radionaca krasopisa: prof. Markica Perić; Anamarija Botica Miljanović
Kontakt: Anamarija Botica Miljanović
anamarija.botica@gmail.com
091/2433-6 24

Petak, 30. 1. 2015., 18 - 01, prostor na trijemu Galerije umjetnina NMZ, Medulićeva 2
- Pop-up muzej na temu „Sićaš li se...?". Pridružite nam se u našoj potrazi za sjećanjima i pričama iz prošlosti Zadra i sudjelujte u Pop-up muzeju!
Pop-up muzej je privremena, kratkotrajna izložba kreirana od strane sudionika. Uloga Pop-up muzeja je da otvori put konverzaciji o nekoj temi preko predmeta i priče o njima. To je odličan način da porazgovarate sa sugrađanima i zabavite se!
Tema našeg Pop-up muzeja je: „Sićaš li se...?" Pozivamo sve građane da donesu jedan predmet kojim žele prikazati svoje sjećanje na nešto u gradu, neki trenutak, događaj, mjesta kojeg više nema, osobu... i na taj način sudjeluju u kreiranju zajedničkih sjećanja i priča iz prošlosti Zadra.
Svoj predmet s priloženim opisom donesite od ponedjeljka 26. do četvrtka 29. siječnja 2015. godine od 10 do 13 sati u Galeriju umjetnina, Medulićeva 2, 1. kat, Zadar. Predmeti će biti izloženi u Noći muzeja, u petak 30. siječnja 2015. od 18 do 01 sati u prostoriji na trijemu Galerije umjetnina, Medulićeva 2., . kat. Predmete možete preuzeti nazad od ponedjeljka 2. veljače 2015. od 9 do 14 sati u Dokumentacijskoj službi NMZ (Prirodoslovni odjel), Medulićeva 2, 2. kat, Zadar.
Organizator: Dokumentacijska služba NMZ u suradnji s vanjskom suradnicom muzeja Koraljkom Alavanja.

 


Datum početka: 21.01.2015.
Završava: 31.01.2015.
Broj učitavanja stranice: 997418