PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR ZA NOĆ MUZEJA 2016.

 
Petak, 29. 1. 2016.

http://nocmuzeja.hr/

Ovo je 11. godina otkako se manifestacija Noć muzeja održava u Hrvatskoj, a 9. godina za redom u kojoj Narodni muzej Zadar sudjeluje svojim programom. Noć muzeja se ove godine održava u petak, 29. 01. 2016. od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Uvod u Noć muzeja 2016. započinjemo tradicionalno BODULSKIM PUTOVANJEM u subotu 23. 01. 2016.

Subota, 23. 01. 2016. 
• BODULSKO PUTOVANJE - putovanje redovitom brodskom linijom na otoke Iž i Ravu
Organizator: Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra, Pedagoška služba
Narodni muzej Zadar ima dvije područne zbirke u otoku Ižu: kulturno-povijesnu zbirku u Malom Ižu i Etnografsku u Velom Ižu. Za Noć muzeja Etnološki odjel, Odjel Muzej grada Zadra i Pedagoška služba već nekoliko godina pripremaju tzv. Bodulsko putovanje. Ovo kulturno događanje odvija se na redovnoj brodskoj liniji za otoke Iž i Ravu. Tema ovogodišnjeg događanja je SUSRETI BODULA I VLAJA- a gdje negoli na brodu? Njihove poveznice propitivati će se kroz kulturnopovijesni osvrt, ilustrativni materijal, literarne izričaje, glazbena i usmena kazivanja.

 

Petak, 29. 01. 2016. od 18 - 01
Etnološki odjel - Gradska straža
IZLOŽBA RADOVA NASTALIH NA RADIONICI "Putevi fotografije"  
Organizatori: Galerija umjetnina i Pedagoška služba NMZ
Posjetitelji će imati prilike vidjeti 20-ak odabranih fotografija polaznika radionice.
Mjesto održavanja: Gradska straža - Etnološki odjel, Narodni trg

DOKUMENTARNI FILMOVI ETNOLOŠKOG ODJELA vezani uz rukotvorstvo sjeverne Dalmacije.

Stalna izložba odjela:
• "Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije", prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela. Izložba je obogaćena keramikom iz Ervenika izrađenom na ručnom lončarskom kolu te importiranom keramikom.

 

 

Četvrtak, 28. 01. 2016.
• MUZEJ U ŠKOLI - ZADARSKA ALKA
Organizatori: Pedagoška služba i OŠ Zadarski otoci
Mjesto održavanja: Osnovna škola Zadarski otoci
U sklopu projekta "Muzej u školi" kojeg provodi Narodni muzej Zadar, a u suradnji s OŠ Zadarski otoci 28.1.2016. bit će organizirana igra "Zadarska alka" u kojoj će se rekonstruirati taj bitan događaj u zadarskoj povijesti o kojem se tako malo zna. U igri će sudjelovati učenici OŠ Zadarski otoci pod stručnim vodstvom učiteljice Anamarije Botica. Program će sadržavati predavanje, rekonstrukciju igre, kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati DFS Donatići s plesom Zadarski tanac i izložbom na temu Zadarske alke, učenici iz srednje škole Primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar s revijom renesansnih kostima i izložbom fotografija, učenici iz osnovne glazbene škole Sveti Benedikt, IFS Silba iz Silbe s plesom kvatro paš, folklorna skupina Zadarski tanac s plesom šotić.

 

Petak, 29. 01. 2016. od 18 - 01
Gradska loža 
• IZLOŽBA: ZLATKO KAUZLARIĆ ATAČ, SLIKAR I KAZALIŠTE
Organizatori: Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta.
Mjesto održavanja: Gradska loža, izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar, Narodni trg
U povodu Noći muzeja 2016. u Gradskoj loži održat će se izložba: Zlatko Kauzlarić Atač, Slikar i kazalište (likovna umjetnost, inspiracija kazališnoj umjetnosti - scenografija i kostimografija).
Autorica izložbe: kostimografkinja Marija Šarić Ban
Izložba se tematski nastavlja na projekt Sjećanje na prošlost, buđenje sadašnjosti i Tragovi -izgubljena sjećanja koji je realiziran u suradnji triju institucija: Narodnog Muzeja Zadar, Kazališta Lutaka Zadar, Državnog Arhiva Zadar.
Izložbom Zlatko Kauzlarić Atač, Slikar i kazalište ukazuje se na zajedništvo likovne i kazališne umjetnosti. Izložba će predstaviti slikarski, scenografski i kostimografski umjetnički opus akademskog slikara/scenografa, redovnog profesora slikarstva i scenografije na ALU u Zagrebu. Bit će izloženo 20-ak slika i crteža, scenografije i kostimografije, 5 maketa i dokumentarni materijal (fotografije i video zapisi predstava te intervjui s umjetnikom).
Radovi se biraju iz fundusa Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU u Zagrebu. Tijekom izložbe održat će se seminar i edukativna radionica na temu likovne umjetnosti u kazalištu u trajanju od 3 dana.

 

Odjel Muzej grada Zadra
• RETROSPEKTIVA DUŠKA BENINIA 
Organizator: odjel Muzej grada Zadra 
Mjesto održavanja: Odjel Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III b.b.
Izložba Retrospektiva Duška Beninia: U odjelu Muzeja grada Zadra Narodnog muzeja Zadar tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći pogledati izložbu Retrospektiva Duška Beninia koja će kroz njegov rad prikazati dijelove života obogaćenog putovanjima, širokim kulturnim i društvenim vidicima koje krase intelektualca i građanina, što je bio Duško Benini. Izložba je organizirana u suradnji NMZ i Nevenke Benini, a biti će otvorena 22.01.2016. godine u 19 sati. Kustos izložbe Hrvoje Perica.

Stalne izložbe odjela:

• Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata
• Uspomene jednog Zadra-izložba stilskog namještaja iz Zadra od XVII. do XIX. stoljeća


Prirodoslovni odjel
• STALNA IZLOŽBA „LEPTIRI - BARŠUNASTI LET" 
Organizator: Prirodoslovni odjel
Mjesto održavanja: Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2
Za Noć muzeja 2016. godine u Prirodoslovnom odjelu moći će se pogledati izložba "Leptiri - baršunasti let". U prostoru Galerije umjetnina, Medulićeva 2, Prirodoslovni odjel će izložiti nove dermoplastične preparate sisavaca koji su izrađeni tijekom prošle godine, a neće na skorim izložbama biti prikazani u javnosti. Uz preparate će biti navedeno na koji način je životinja stradala, te osnovni podaci o biologiji i ekologiji vrste.

 

Galerija umjetnina 
• POP UP MUZEJ NA TEMU „ŠEZDESETE - DESETLJEĆE U KOJEM SU SUKNJE BILE KRATKE, KOSA DUGA, A NADE VELIKE" (ELLE moda&društvo)
Organizatori: Dokumentacijska služba i Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar 
Mjesto održavanja: Galerija umjetnina,3. dvorana, Medulićeva 2
U sklopu Noći muzeja 2016. održat će se drugi Pop-up muzej u Galeriji umjetnina.
Tema našeg ovogodišnjeg Pop-up muzeja je: "Šezdesete - desetljeće u kojem su suknje bile kratke, kosa duga, a nade velike", a vezuje se uz izložbu Hemeroteka kao kronika muzeja i DVD projekciju fotografija Ante Brkana koja će tematski biti vezana za šezdesete godine prošlog stoljeća. Glazbenu kulisu s hitovima iz 60-ih nadopunit će skupina "Broudette".
Građani Zadra biti će pozvani da donesu predmet kojim žele prikazati svoje sjećanje na šezdesete u Zadru, neki trenutak, događaj, mjesto kojeg više nema, osobu... i na taj način sudjelovati u kreiranju zajedničkih sjećanja i priča iz prošlosti grada.

• KONCERT SKUPINE „BROUDETTE" 
Organizator: Galerija umjetnina
Petak, 29. 01. 2016. u 22 sata
Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, Medulićeva 2
Nadovezujući se na izložbe HEMEROTEKA KAO KRONIKA MUZEJA, POP UP MUZEJ, te na DVD projekciju Brkanovih fotrografija, skupina BROUDETTE dodatno će nas zvučno uvesti u atmosferu šezdesetih godina 20. st. obradama poznatih hitova iz tog desetljeća.

• DVD PROJEKCIJA FOTOGRAFIJA ANTE BRKANA NA TEMU ŠEZDESETIH GODINA 20. ST. 
Organizator: Galerija umjetnina
Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, 5. dvorana, Medulićeva 2 
Izborom fotografija iz zbirke negativa Ante Brkana autorica Nevena Štokić starije će podsjetiti, a mlađe upoznati s mjestima, osobama i događajima u Zadru 60-ih godina 20- st.

• IZLOŽBA AKVIZICIJA NARODNOG MUZEJA ZADAR 
Organizatori: svi odjeli Narodnog muzeja Zadar
Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, 4. dvorana Medulićeva 2
Svi odjeli Narodnog muzeja Zadar izložiti će izbor muzejskih predmeta prikupljenih tijekom posljednjih godina.

• DOKUMENTARNA IZLOŽBA "HEMEROTEKA KAO KRONIKA MUZEJA" 
Organizator: Dokumentacijska služba NMZ
Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, 1. i 2. dvorana, Medulićeva 2
Autorica izložbe: Natali Čop
Izložbom "HEMEROTEKA KAO KRONIKA MUZEJA" predstavljen je sekundarni muzejski dokumentacijski fond hemeroteka kao relevantan izvor podataka o djelovanju muzeja kroz povijest. Cilj izložbe je retrospektivno prikazati osnivanje i stručno djelovanje muzeja i pojedinih muzejskih odjela putem novinskih napisa i medijskih objava od početaka organizirane muzejske djelatnosti u Zadru, koja se prati od 1832. godine, osnutkom muzeja pokrajine Dalmacije do danas. Za tu je priliku odabra¬no 140 od preko 2500 članaka o cjelokupnoj muzejskoj djelatnosti priku¬pljenih u Dokumentacijskoj službi te pregledom periodike u Znanstvenoj knjižnici i Državnom arhivu Zadar. Odabrani članci prezentirani su putem dvadeset posterskih prezentacija s fokusom na osnivanje i djelovanje mu¬zeja i odjela te izložbenih prostora koji su i danas u sastavu Narodnog muzeja Zadar. Osim postera, izloženi su i originalni muzejski predmeti pojedinih odjela koji su u korelaciji s prezentiranim člancima. Izloženi su i uvezani primjerci Narodnog lista s odabirom tema iz šestog desetljeća 20. st. budući da je tada formalno-pravno osnovan Narodni muzej Zadar kakvog poznajemo danas. Osim toga, Zadar u tom desetljeću bilježi niz važnih društvenih, gospodarskih, urbanističkih, arhitektonskih, sportskih i drugih događaja na što smo htjeli podsjetiti publiku autentičnom novinskom građom. Nastavno na temu šezdesetih godina 20. st., željeli smo napraviti uvod u novi Pop-up muzej, što se planira ostvariti u suradnji s građanstvom na Noći muzeja 2016., a u organizaciji Galerije umjetnina. Osim statične prezentacije, izložba je dopunjena s dvije video projekcije putem TV-a na kojima se prikazuju snimke s otvorenja pojedinih izložbi, radionica i događanja u produkciji HRT-a.


Napomena: uz navedeni program, posjetitelji mogu razgledati stalne postave dislociranih objekata u sastavu Narodnog muzeja:
• Područnu kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž
• Područnu etnografsku zbirku Veli Iž

 

 

 

 

 


Datum početka: 29.01.2016.
Završava: 01.02.2016.
Broj učitavanja stranice: 957539