PROJEKCIJA ETNO FILMOVA KAO POTICAJ ZA UPOZNAVANJE KULTURNE I TRADICIJSKE BAŠTINE SJEVERNE DALMACIJE

 

U ponedjeljak, 29. svibnja 2017. u večernjim satima u Etnološkom je odjelu održana projekcija izabranih etnoloških filmova iz filmoteke Etnološkog odjela u okviru Etno dana. .

Odjel je posjetio mladi bračni par iz Velike Britanije pokazavši zanimanje za ETNO DANE te ih je voditeljica odjela, Jasenka Lulić Štorić pozvala na projekciju crnobijelog zvučnog filma Tragom bukovačkih stočara snimljenog 1970. godine. Inače, za taj film nije bilo velikog interesa, ali su ovi gosti bili živo zainteresirani. Film ih je potaknuo da na geografskoj karti potraže naselja koja se spominju u filmu. Nakon odgledanog filma razgledali su izložene fotografije u Etnološkom odjelu koje se odnose na Bukovicu i Velebitsko podgorje radosni što su upotpunili svoju spoznaju jer su prethodnih dana bili na Velebitu.

Ovakav pristup putovanju i upoznavanju druge kulture nadopunjavanjem spoznaja o kraju koji se posjećuje kroz posjet muzeju, potvrđuju značenje i ulogu muzeja u komunikacijskom i edukacijskom smislu. No također, ovo je i poticaj muzejskim stručnjacima da sustavnije i češće koriste filmsku etno baštinu u samom postavu jer ona pruža živu informaciju o proteklom vremenu, prostoru i ljudima koje ipak uvijek netko želi susresti.

 

Najava projekcije

 


Datum početka: 29.05.2017.
Završava: 30.05.2017.
Broj učitavanja stranice: 957365