PRVA VEČER SMOTRE FOLKLORA, Trg Petra Zoranića, 8. 6. 2017.

 

U četvrtak, 8. 6. 2017. započela je prva večer Smotre folklora mimohodom svih sudionika koji je krenuo u 18,30 od Gospe od zdravlja do Trga Petra Zoranića. Sudionici su nosili zastave svojih KUD-ova i pjevali izazivajući znatiželju prolaznika.

Svečanost otvorenja ovogodišnje Smotre folklora započela je performansom koji je pokazao vezu između tradicije i suvremenog života. Četiri učenice iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, kroz kratku reviju na temu rubina (slavonska narodna košulja) popraćenu pjesmom Alana Walker-a Faedo, članica Zadarskog plesnog ansambla, Patricia Gospić, zatvorena u starinskoj škrinji kroz koju je povremeno provirivala da bi naposljetku iskočila iz nje izražavajući plesom svoje traženje mjesta u suvremenom svijetu i Mile Nimac iz KUD-a Lišane Ostrovičke kroz svirku na diplama s mihom bili su zanimljiv uvod u Smotru folklora.

Važno je spomenuti da je za interpretaciju rubine učenica Pavla Turčinov iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, pod mentorstvom Sandre Bačić, prof., osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Hrvatske koje se ove godine održalo u Požegi.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, mr. sc. Renata Peroš i Ivan Šimunić, prof., pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, svojim govorima ukazali su na važnost folklorne baštine i potakli rad kulturnoumjetničkih društava. Vodeći računa da u Zadru ima i dosta gostiju, njihove pozdravne govore na engleskom jeziku pročitala je Ivana Pavlović, suradnica muzeja. Sve prisutne razveselila je i pozdravna zdravica Mile Nimca nakon koje je započeo i službeni dio Smotre.

Svih pet Smotri folklora pa tako i ovu vodili su Vlatka Vučić Marasović iz Zadarske županije i Mijo Brkić, novinar s Radio Benkovca.

Na prvoj večeri ovogodišnje Smotre folklora nastupilo je trinaest kulturnoumjetničkih društava. To su dječja skupina KUD-a ZADARSKI TANAC koju čine učenici OŠ Šime Budinića, KUD Sidraga iz Tinja, KUU (kulturnoumjetnička udruga KUNJKA iz Tkona s otoka Pašmana, KUD SV. LOVRE iz Vrsi, KUD BOKOLJE iz Dobropoljane na otoku Pašmanu, KUD GRADINA iz Polače, KUD KUKLJICA iz Kukljice na otoku Ugljanu KUD SV. ANTE iz Draga, KUD LUZARICA iz Pridrage, KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ iz Bibinja, KUD CARZA iz Poličnika, KUD SV. ANTE iz Nadina, KUD FORTUNA iz Ražanca i KUD SV. IVAN KRSTITELJ iz Gorice. Kudovi su izveli karakteristične napjeve i plesove iz svog zavičaja.

Po završetku folklorne večeri Stručno povjerenstvo (dr. sc. Joško Ćaleta i dr. sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba za glazbenoplesni izričaj i dr.sc. Jasenka Lulić Štorić voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar za nošnju ) dalo je svoj osvrt na nastup svakog kulturnoumjetničkog društva koje je nastupilo. Kroz zajedničko promišljanje voditelja i članova stručnog povjerenstva uočavali su se problemi i utirali putevi za daljnji rad. Naknadno će slijediti detaljni pismeni osvrt o nastupu svakog kulturnoumjetničkog društva. Ovaj okrugli stol odvijao se u prekrasnom atriju Kneževe palače koji je oduševio sve prisutne.

Nakon večeri folklora druženje svih sudionika Smotre nastavilo se u lapidariju Odjela Muzej grada Zadra.

 


Datum početka: 08.06.2017.
Završava: 09.06.2017.
Broj učitavanja stranice: 997375