RADIONICA O INTERPRETACIJI BAŠTINE DOC. DR. DARKA BABIĆA U OKVIRU IZRADE STRATEŠKOG PLANA NMZ 2017.-2020.

 

Strateško planiranje ili „Što je brod bez kompasa i bez mornara?"

 

Narodni muzej Zadar, koji je odnedavno dobio novi, moderan i raskošan „Knežev brod" za osvajanje kulturnih tržišta, treba imati i prave alate za „navigaciju" i uspješno „kormilarenje" kroz more izazova i prilika u suvremenoj kulturi. Jer brod bez kompasa je isto što i splav s brodolomcima kojima more određuje sudbinu - katkad sretnu a češće tragičnu. Upravo kako Narodni muzej Zadar ne bi u svojoj „navigaciji" zalutao i razbio se o „stijene" izazova koji danas karakteriziraju kulturni sektor te kako bi uspješno upravljao svojim rastom i razvojem pristupilo se izradi dokumenta „Strateški plan razvoja kulturne ustanove Narodni muzej Zadar za period 2017. - 2020.". Strateški plan se izrađuje u suradnji sa stručnjacima tvrtke Bilaver savjetovanje d.o.o. kao i njihovim vanjskim suradnicima. Cilj Strateškog plana je definirati instrumente za osiguranje održivosti muzeja uz preispitivanje ustaljenih programa i načina rada.

Međutim, uzalud dobar brod ako nema vještog kapetana i prekaljenih mornara. Provedba strateškog plana zahtjeva „prekaljene" djelatnike koji će pisane riječi provesti u djelo, pa je s tim u vezi važan segment prilikom izrade plana posvećen i dodatnoj edukaciji stručnog osoblja muzeja. Na radionici koja je održana 9. ožujka 2017. pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Babića, docenta i predstojnika Katedre za muzeologiju na FFZG-u, prezentirali su se suvremeni trendovi i načini u interpretaciji baštine. Dr. sc. Babić je suosnivač i predsjednik Hrvatske udruge za interpretaciju baštine (Interpretirajmo Hrvatsku) te član nadzornog odbora u Europskoj udruzi za interpretaciju baštine (Interpret Europe) te je svoje bogato iskustvo o interpretaciji baštine kao važnog elementa „prevođenja" znanstvene informacije širem krugu posjetitelja nesebično podijelio sa stručnim osobljem Narodnog muzeja Zadar.
Cjelodnevna radionica završila je obilaskom novog - starog „broda" u „floti" Narodnog muzeja Zadar - Kneževe palače pod stručnim vodstvom ponosnog tima kustosa.

 

Josip Matassi

izvršni direktor

Bilaver Consulting


Datum početka: 13.03.2017.
Završava: 31.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 978698