"TANGO SMRTI" U GRADSKOJ LOŽI

Ukrajinski pisac Jurij Viničuk predstavio je svoj roman "Tango smrti" u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar u srijedu 09. prosinca 2015. godine.

Jurij Viničuk, jedan od najčitanijih ukrajinskih pisaca današnjice, talentirani filolog, urednik, prevoditelj i novinar, svoju prvu knjigu pod pravim imenom izdao je tek 1990. godine. Zbog političkih prilika u tadašnjem Sovjetskom Savezu bio je primoran svoje radove objavljivati pod pseudonimom.

Najveći uspjeh postigao je upravo njegov roman "Tango smrti" za koji je dobio nagradu Knjiga godine BBC-a. U romanu se povijest susreće sa sadašnjošću, izmjenjuju se tragični i komični elementi.

Glavni je lik "Tanga smrti" grad Lavov, nekad i sad. Pred čitateljem se on otvara kao na starinskoj slici ili fotografiji, kroz žive opise dnevnog i noćnog Lavova, Lavova kišovitog i za vedra vremena, tijekom radnih dana ili za blagdana. U romanu su prikazane sudbine četvorice mladića – Oresta, Jasa, Joska i Wolfa. Prijateljstvo između Ukrajinca, Poljaka, Židova i Nijemca bilo je uobičajeno u predratnom Lavovu, kad su na istom prostoru zajedno živjeli ljudi različitih narodnosti.

Roman pripovijeda u kojoj će mjeri II. svjetski rat tu idilu razoriti, ali i kako ju je moguće probuditi u suvremenom Lavovu. Nesretno oženjeni profesor Jaroš, proučavatelj tajanstvenog arkanumskog pisma, čitatelja će voditi do razrješenja misterija oživljavanja prošlosti.


Datum početka: 09.12.2015.
Završava: 09.12.2015.
Broj učitavanja stranice: 957411