U Kulturno-povijesnoj zbirci u Malom Ižu održan program uoči Međunarodnog dana muzeja

Narodni muzej Zadar započeo je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja manifestacijama u svojim područnim zbirkama na otoku Ižu.
U subotu 14, svibnja u 17 sati u Kulturno-povijesnoj zbirci u Malom Ižu zaselak Porovac Odjel Muzeja grada Zadra priredio je izložbu «Otočki bataljun i Odred naoružanih brodova u Domovinskom ratu». Etnografski odjel priredio je predavanje i video projekciju na temu «Otočka tradicijska kultura u suvremenom životu».
Brojnim mještanima koji su se odazvali pozivu na otvorenje izložbi tj. Obilježavanju Međunarodnog dana muzeja obratila se ravnateljica Narodnog muzeja Zadra prof. Renata Peroš naglasivši da će uz pomoć Gradske, Županijske samouprave i drugih financijera nastojati što kvalitetnije skrbiti o dvije Iške muzejske zbirke. Osim stalnih postava ovih zbirki nastojati će se prirediti i povremene izložbe i druge manifestacije kao što su ove današnje, kako bi se dodatno oživio ovaj muzejski prostor i obogatila kulturna ponuda turistima tijekom ljetne turističke sezone.
Autor koncepcije i likovnog postava izložbe "Otočni bataljun i Odred naoružanih brodova u Domovinskom ratu" prof. Vladimir Alavanja naglasio je da ova izložba od 50 fotografija i 2 dokumenta nema nakanu da u cijelosti obradi predmetnu tematiku već da se obilježi sjećanje na te događaje u kojima su sudjelovali i mnogi Ižani. Pozvao je Ižane da iz svojih osobnih albuma izvade fotografije o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu, da se fotografije prouče kao i zbivanja na otoku u to vrijeme te da se potom napravi jedna izložba pod radnim naslovom "Ižani u Domovinskom ratu".
Zamolio je prisutne da mu pomognu i Muzeju dostave fotografije i dokumente koje posjeduju o Ižanima u Prvom svjetskom ratu jer kani na jednom panou stalnog postava obraditi tu temu.
Voditeljica Etnološke zbirke mr. sc. Jasenka Lulić Štorić govorila je o današnjoj prisutnosti tradicijske kulture na otocima pa tako i na otoku Ižu. Upozorila je na neke mogućnosti izrade tradicijskih uporabnih predmeta
(lopiži, cripnje, siknice, tkanice ) što bi trebao biti zadatak malog poduzetništva. Na kraju su prikazana tri kraća filma o tradicijskoj kulturi otočana.


Datum početka: 14.05.2011.
Završava: 18.05.2011.
Broj učitavanja stranice: 978690