UVODNA RIJEČ RAVNATELJICE MUZEJA mr. sc. RENATE PEROŠ NA PREDSTAVLJANJU POEME IVICE MATEŠIĆA JEREMIJE

 

U utorak, 6. rujna 2016. u 20 sati na Forumu ispred sv. Donata održano je predstavljanje poeme "PJESMA GARDE HRVATSKE" Ivice Matešića Jeremije, hrvatskog publicista, književnika, časnika i vojno-diplomatskog predstavnika.
Ova književna večer posvećena je sjećanju na petak 13. rujna 1991. godine, dan kada su poginuli prvi zadarski dragovoljci Dinko Božićev Diksi i Zoran Kovačević, braneći Islam. Predstavljanje poeme posvećeno je 147-rici poginulih hrvatskih branitelja iz Zadra, čija su imena kazana prije početka predstavljanja knjige.
U predstavljanju poeme sudjelovali su mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, prof. dr. sc. Josip Lisac, sa Sveučilišta u Zadru, Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski književnik i slikar, i autor Ivica Matešić Jeremija. Članice Udruge žena u Domovinskom ratu zapalile su svijeće u obliku križa ma trgu pred crkvom sv. Donata.

Donosimo uvodnu riječ ravnateljice Peroš upućene na promociji ovog izdanja:

"Posebno mi je zadovoljstvo što Vas mogu pozdraviti u prigodi predstavljanja nove knjige našeg sugrađanina i prijatelja - brigadira Ivice Matešića - Jeremije, na ovom vrlo slikovitom mjestu, na kojem se susreću prošlost i budućnost. Mi smo ovdje samo trenutak, koji ih spaja, ali upravo od trenutaka satkano je vrijeme, i vječnost. Drevni Forum, crkva Svetog Donata, uz koji je zvonik Svete Stošije, crkva Svete Marije, sve to ovdje okružuje naš pogled, pogled na naš grad Zadar, koji uvijek ponovno, uzdiže se iz pepela, poput Feniksa.
„Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima" - riječi su to Majke Terezije, koju je Papa Franjo, u nedjelju proglasio Sveticom. I upravo tako, s puno ljubavi, i isto toliko darivanja, ispisuje Ivica Matešić Jeremija, stranice svojih knjiga, stranice povijesti, stranice istine, u ratu, obrani i miru, stranice prepune emocija, i ljubavi prema domovini Hrvatskoj. Zajedništvo, ljubav prema domovini nam Hrvatskoj, odanost i prijateljstvo, ne poznaje vrijeme. Jednako su jake emocije u suvremenima, i onim najtežim, i onim u kojima žive sjećanja i ponos. Brigadir Matešić i ja, krenuli smo zajedno na put ka istini, radeći u Ministarstvu obrane, u političkoj djelatnosti, kroz tradiciju, naslijeđe i kulturu, stvarajući tada, neka bolja, buduća vremena. Spojila nas je zajednička ljubav prema domovini, i u ratu i u miru. Svatko na svoj način, doprinosio je istini i vjeri, najbolje što je mogao, a naši su se putevi neprestano ispreplitali. Kroz buđenje nacionalne svijesti, borbe za istinu, edukaciju mladih, povezala nas je istinska ljubav u srcu za naš Zadar, i našu Domovinu.
Brigadir Ivica Matešić Jeremija, svoj je put nastavio i u inozemstvu, pronoseći istinu o Hrvatskoj, koju smo svi zajedno stvarali, davali sebe, koliko smo mogli, ali najviše su dali oni kojih više nema među nama, ali s nama i dalje žive. Upravo njima je posvećena ova knjiga, koju večeras predstavljamo. I na kraju, završit ću s još jednim citatom Svete Majke Terezije, koja je rekla - „Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela, s velikom ljubavlju."

mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica
NARODNI MUZEJ ZADAR

 

 


Datum početka: 08.09.2016.
Završava: 09.09.2016.
Broj učitavanja stranice: 997400