UZ DAN ŽENA - O ZADARSKOJ SLIKARICI ITALI BOGDANOVICH

 

Itala Bogdanovich (Zadar 9. 10. 1874. - Zadar, 13. 1. 1945.) - jedna od prvih osvještenih Zadranki svog vremena koja je doživljavala svoj položaj i položaj ostalih žena u cjelosti ravnopravnim s položajem svojih muških suvremenika.

Itala Bogdanovich rođena je u Zadru 9. 10. 1874., kao najmlađa od osmero djece obitelji Bogdanovich, među kojima su čak četiri sestre slikarice.

Od mladih dana pokazivala je sklonost različitim vidovima umjetnosti. Slikala je, pjevala, svirala klavir i mandolinu u Societa filharmonica te se bavila dramskom umjetnošću. Uz slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Rimu pohađala i satove glume te predavanja iz književnosti i filozofije. Aktivno je sudjelovala u kulturnom životu Rima i družila se sa znajčajnim filozofima, književnicima i umjetnicima tog doba.

Po povratku sa studija u Zadar uzdržava se slikajući portrete i crkvene slike te održavajući tečaj slikanja, u nemogućnosti da se zaposli kao nastavnica. O njenom životu duboko protkanom umjetničkim težnjama te njenom osvještenom pogledu na položaj žene u društvu govori njen rukopis „Dizionario biografico di donne ilustri", enciklopedijski prikaz 900 znamenitih žena po njenom izboru.

Iz autobiografije, koja se čuva u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici saznajemo više o njezinoj osobnosti, teškim prilikama koje su je zadesile u mladosti, od suočavanja sa smrću i bolesti u obitelji te siromaštvu u kojem se zatekla, do njezinih umjetničkih nagnuća, ljubavi koju je gajila prema ženama i kopiranja njezinih modnih izričaja od strane suvremenica.

Umire 1945. zaboravljena i u siromaštvu.

 

UZ DAN ŽENA - SVIM POSJETITELJICAMA BESPLATAN ULAZ U MUZEJ


Datum početka: 08.03.2017.
Završava: 09.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 997370