VRIJEDNA DONACIJA TAPISERIJA BRAČNOG PARA TOMLJANOVIĆ

Narodni muzej Zadar preuzeo je 02. prosinca 2015. godine vrijednu donaciju tapiserija od bračnog para Anite i Ivana Tomljanovića. 

Radi se o trideset vrlo vrijednih tapiserija koje je u vremenu od 1962. godine do 2001. izradio ovaj bračni par inspiriran „bogatstvom nijansi vune iz brdskih krajeva Dalmacije.“ Među njihovim tapiserijama posebno treba istaknuti tapiserije s kršćanskom tematikom, one posvećene gradu Zadru u kojem su djelovali cijeli svoj život te velebitsku tematiku jer je planina Velebit ostavila dubok trag na njima kao ljudima i umjetnicima.

Planinareći po Velebitu bili su „fascinirani nijansama prekrasnih prirodnih boja smeđe, žute, sive, bijele i crne vune“ koje su ispredali spretni prsti pastirica. Sklad naravnih boja vune ostao je njihova stalna inspiracija i bijeg od svih „hirova pomodnosti“. Zbog toga posebno ističu svoju „prvu izložbu tapiserija tkanih naravnom vunom, naravnih boja, upredenu rukom“ koja je bila 1975. godine u Galeriji umjetnina.

Narodni muzej Zadar zahvaljuje na ovoj predivnoj donaciji i posebno se raduje što će ovi radovi ponovno biti izloženi javnosti početkom veljače 2016. u Galeriji umjetnina.


Datum početka: 07.12.2015.
Završava: 31.12.2015.
Broj učitavanja stranice: 955657