ŽIVOT U MALOM IŽU - JEDAN DAN USMENE POVIJESTI

U nedjelju, 15. svibnja 2016. godine u Kulturno-povijesnoj zbirci Mali Iž održana je pričaonica u okviru programa Međunarodnog dana muzeja pod imenom ŽIVOT U MALOM IŽU - JEDAN DAN USMENE POVIJESTI. 

Koristeći temu Međunarodnog dana muzeja „Muzeji i kulturni krajolik" kao ideju vodilje, sudionici pričaonice prisjetili su se i prepričali brojne događaje koje pamte iz svog života u Malom Ižu. Prepričavale su se i priče koje su godinama prije do njih došle na isti način, prepričavanjem priča. U to vrijeme više se pričalo, poslije večere, oko ognjišta kako se prisjeća jedan od Maloižana. U vrlo kratkom vremenskom okviru dobili smo uvid u iznimno bogati život u Malom Ižu koji je uvijek išao u korak sa svojim krajolikom. Štoviše, krajolik je jedan od glavnih likova u pričama Maloižana. Dio je svake priče, bilo kao poprište igranja kola pod bagremom kojeg su danas zamijenile palme ili pak mjesto gdje se djeca igraju na starim mocirama, ili pak kamenom popločanim ulicama kojima su se njihovi najbliži nosili na posljednji počinak.
Prisjetili su se tko je gdje živio, koja kuća ili pak magazin još uvijek stoje na istom mjestu i dalje utkani u krajolik Malog Iža. Zaključilo se na kraju da bi trebalo više i češće na takav način razgovarati. Da se ne zaboravi. Svi su se složili da bi i u budućnosti mještani Malog Iža mogli surađivati s Kulturno povijesnom zbirkom u Malom Ižu i Narodnim muzejom Zadar kako bi sačuvali svoju povijest za buduće generacije.

 

VIDEO


 


Datum početka: 17.05.2016.
Završava: 19.05.2016.
Broj učitavanja stranice: 979016