IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ARHITEKTURA PUŽA IVICE LAJTNERA

U utorak, 12. veljače 2019. u 12 sati u izložbenom paviljonu Gradska loža otvara se izložba fotografija pod nazivom ARHITEKTURA PUŽA u organizaciji Prirodoslovnog odjela NMZ. Izložiti će se 12 crnobijelih fotografija puževih kućica autora Ivice Lajtnera i  6 vitrina s ljušturama puževih kućica iz fundusa Prirodoslovnog odjela NMZ. Izložba se postavlja kao uvodna izložba povodom početka ovogodišnjeg niza izložbi "Tajne muzejskih čuvaonica" u organizaciji Prirodoslovnog odjela koje će se održavati povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Sredstva za održavanje izložbe osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Izložba će trajati do 26. veljače 2019.

Ivica Lajtner osebujna je osoba različitih interesa koji su se tijekom njegova života ispoljavali kroz koloplet poslova i osoba s kojima je surađivao. Od arheoloških i paleontoloških iskapanja u okviru tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, speleoloških i bioloških istraživanja s djelatnicima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, do ratnog puta kao pripadnik MUP-a i fotograf časopisa "Halo 92" i "MUP", Ivica Lajtner je svuda pronalazio teme koje su ga zaintrigirale. Ali kroz sve te različite poslove i uz brojne ljude s kojima je surađivao, u žiži interesa Ivice Lajtnera ostala je fotografija. I to fotografija u njezinoj osnovnoj formi: crno-bijela, snimljena analognim fotoaparatom.

Na ovoj izložbi prikazan je dio njegova opusa u kojem mu je zanimljiva bila forma i struktura puževe kućice, kako izvana, tako i njezina unutarnja građa. 

 

 

 

 

 

 

Broj učitavanja stranice: 9893