U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA - 22. EDUKATIVNA AKCIJA "TAJNE" U NARODNOM MUZEJU ZADAR

 


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2017. godine i 22. Edukativne muzejske akcije na temu "Tajne", Narodni muzej Zadar organizira radionice u Kneževoj palači pod nazivom Potraga za skrivenim pričama Narodnog muzeja Zadar. Pozivamo učenike osnovnih škola da nam se pridruže na radionici otkrivanja tajnih predmeta i njihovih priča u Kneževoj palači.
O radionicama:
Nakon posjete Kneževoj palači i razgledavanja izložbe „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)", zadatak učenika je pronaći skrivene predmete u prostoru izložbe. Nakon pronalaska predmeta, učenici sami stvaraju priču o njemu ispunjavajući pripremljeni radni listić s pitanjima kao što su: Kako se zove taj predmet? Čemu je služio? Tko ga je koristio? Za što je bio korišten? Gdje se nalazio? Na taj način se potiče kreativno i stvaralačko razmišljanje kod sudionika, također potiče ih se na samostalno istraživanje i aktivno sudjelovanje.
Nakon samostalnog istraživanja, voditelj radionice im otkrije tajnu pronađenog predmeta i priču vezanu uz njega.

Radionice će se održavati u prostoru Kneževe palače od 5. svibnja do 20. svibnja, prema najavi grupe, svakim radnim danom u radnom vremenu od 10:00 h do 20:00 h.
Radionice su besplatne za sve sudionike.
Sav materijal potreban za realizaciju radionica osigurava Narodni muzej Zadar. Maksimalan broj sudionika po terminu radionica je 25 učenika.

Osim radionica u Kneževoj palači, na sam Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, 2017. godine, s početkom u 10:00 h organiziramo nagradnu igru potragu za skrivenim predmetima u svim odjelima NMZ-a. Broj sudionika je ograničen na maksimalno 25 osoba. Svi prijavljeni sudionici se okupljaju u 10:00 h na Forumu gdje ih dočeka djelatnik muzeja-voditelj. Voditelj im podijeli potreban materijal, odnosno kartice teksta u kojem je opisano mjesto na kojem se nalazi skriveni predmet (odjel Narodnog muzeja Zadar). Zadatak sudionika je otkriti koje je to mjesto, doći do opisanog odjela, gdje ih čeka sljedeća kartica teksta s opisom skrivenog predmeta, uslikati predmet i napisati njegov naziv, preuzeti drugu karticu teksta i nastaviti potragu za sljedećim skrivenim predmetima sve dok ne sakupe pet fotografija i naziva predmeta. Sudionici su podijeljeni u grupe od maksimalno pet sudionika po grupi. Grupa koja prva ispuni zadatak osvaja prigodnu nagradu.

Na ovaj način sudionici povezuju sve odjele Narodnog muzeja Zadar preko šaljivih kartica s povijesnim činjenicama o svakom odjelu i predmetu kojeg moraju pronaći. Potiče ih se na razmišljanje, a usvajaju i povijesne činjenice o prostorima Narodnog muzeja Zadar, potiče se i orijentacija u prostoru i korištenje pismenih pomagala pritom.
Prijaviti se možete na e-mail adresu pedagog@nmz.hr ili na broj telefona: 023/251-851. Prilikom prijave potrebno je naglasiti dob sudionika i kontakt.

Radujemo se Vašem sudjelovanju!
Vaš Narodni muzej Zadar

Broj učitavanja stranice: 259