Zbirka starog slikarstva

Zbirka starog slikarstva mala je ali zanimljiva cjelina. Inventirano je 14 umjetnina. Radi se o 11 baroknih slika iz ljetnikovca u Sutomišćici na Dugom otoku, jednom od najljepših baroknih ljetnikovaca na zadarskom području o kojemu je sredinom XIX. st. pisala Ida von Durinsfeld: “ … Ušli smo u kuću i prošli kroz sve sobe, a sve su bile otvorene. Prije bi se moglo reći da je kuća bila natrpana nego namještena starim pokućstvom, neobičnim starim slikama, te raznim prirodoslovnim rijetkostima“. Te neobične slike, zajedno s drugim teško oštećenim umjetninama, našle su se 1945. na sakupljalištu predmeta iz gradskih ruševina nakon razaranja Zadra i 1948. po osnivanju Galerije dospjele su u njezin fundus.

Ciklus od pet slika rad je vještijeg autora, profesionalnog slikara mletačke slikarske tradicije, koji se svrstava u velik broj likovne produkcije mletačkih botega s konca XVII. i početka XVIII. st. Rađene su po literarnom predlošku, tj. ilustriraju neke prizore iz spjeva Torquata Tassa Oslobođeni Jeruzalem.

Drugi ciklus od šest slika rad je naivnog slikara, djela su vezana uz prostor Venecije i vjerojatno su iz istog vremena. Naivnost ne umanjuje zanimljivost djela. Ova zbirka, naime, ima kulturnopovijesno značenje jer svjedoči o životu viših slojeva zadarskog stanovništva u vrijeme turske opasnosti, a i ovaj je ciklus jedan od rjeđih u Hrvatskoj sa svjetovnom baroknom tematikom nastalom na literarnim predlošcima.
Privodi se kraju restauracija velike kompozicije Žrtvovanje Ifigenije, rad nepoznatog autora iz XVIII. st., koja je na isti način pripala fundusu Galerije umjetnina, a neki radovi još čekaju restauraciju.