10.04.2020.
Dolazi vrijeme bojanja jaja. A što je zapravo jaje? Našla sam vrlo službenu definiciju onoga što svi znamo: „Jaje je vrlo složena reproduktivna stanica čija je građa usko povezana s kontinuiranim razvojem života“. Svi organizmi koji se spolno razmnožavaju proizvode jaja ili jajne stanice, no one su različitog oblika. No kad se kaže jaje – svi pomisle na jaja jedne skupine – a to su ptice. Iako su jaja ptica različitih veličina i boja, osnovna građa im je zajednička. Ona su elipsoidnog oblika, građena od bjelanjka i žutanjka, a omotana su unutarnjom i vanjskom opnom te ljuskom. Svaki dio jajeta savršeno odgovara funkciji koju ima. Čak i jajasti oblik je funkcionalna prilagodba tomu da jaje ne može ispasti iz gnijezda. Jer kad jaje okrećete - ono se uvijek okreće oko jednog vrha. Ljuska jajeta je čvrsti mineralizirani omotač različite debljine, a sastoji se od bjelančevinaste organske osnove u koju su ugrađene mineralne tvari : kalcij, magnezij, karbonati i fosfati. Premrežena je sitnim porama kojima je unutrašnjost jajeta vezana za površinu. Ljuska štiti osjetljive dijelove jaja od vanjskih utjecaja te omogućuje izmjenu plinova i prijenos topline. Na površini ljuske nalazi se amnionska kutikula koja ima antibakterijska svojstva. S unutarnje strane ljuske su dvije membrane. Na tupoj strani jajeta one su odvojene i stvaraju zračnu komoricu. Što je jaje starije komorica je veća jer iz jajeta isparava voda. Vanjska opna je do tri puta deblja od unutarnje i čvrsto je vezana uz ljusku. Bjelanjak okružuje žumanjak. Sastoji se od tri sloja: vanjskog, unutarnjeg tekućeg i srednjeg čvrstog koji je najvoluminozniji i čini polovinu ukupne mase bjelanjka. Bjelanjak sadrži 87% vode, 12% bjelančevina, 0,5 % ugljikohidrata, 0,5% mineralnih tvari te lipida u tragovima. Žumanjak je uklopljen u bjelanjku. Žumanjak se sastoji od približno 48% vode, 16% bjelančevina, 33% masti, 1% ugljikohidrata i 1% mineralnih tvari. Na žumanjku se može uočiti mala mrljica koja je embrionalni disk iz kojeg će se razviti nova ptica.
Sad kad smo ponovili sve što ste znali, pozivam vas da se zapitate: da li ćete jesti jaja koja ćete bojati. Ako hoćete, želite li prilikom bojanja u unutrašnjost jajeta unijeti svu silu umjetnih kemijskih proizvoda ili ćete se potruditi i jaja obojati prirodnim bojama. Ljuska jajeta je porozna i svaka boja će barem malo kroz nju prodrijeti u jaje. Ako jaja bojate na primjer lukom (kapulom), crvenim kupusom, kurkumom, ciklom, borovnicama ili špinatom uz dovoljno dugo držanje u rastvoru uz ljusku će bjeljanjak i žumanjak lagano promijeniti boju. Time se mijenja i okus jajeta jer u njega prodiru bojila iz povrća ili začina koje ste koristili, a koja su sigurno zdrava.